Senatul şi Camera Deputaţilor îşi aleg preşedinţii
Senatul şi Camera Deputaţilor îşi aleg preşedinţii. Sedintele vor avea loc începând cu ora 9,00, iar votul va fi secret.
Articol editat de Casandra Silitra, 23 decembrie 2024, 07:21
Cele doua foruri ale Legislativului, Senatul si Camera Deputatilor, îsi aleg, luni dimineata, presedintii. Măsura vine ca urmare a faptului că la finalul saptamânii trecute, parlamentarii au depus juramântul. De asemenea au fost constituite şi comisiile permanente.
Sedintele vor avea loc începând cu ora 9,00, iar votul va fi secret.
Vineri, sâmbata si duminica au fost validate mandatele alesilor. Senatorii si deputatii au depus juramântul si a fost votata componenta comisiilor parlamentare.
În Camera Deputatilor:
- Partidul Social Democrat – 86 de mandate,
- Alianta pentru Unirea Românilor – 63 de mandate,
- Partidul National Liberal – 49 de mandate,
- Uniunea Salvati România – 40 de mandate,
- Partidul S.O.S. România – 28 de mandate,
- Uniunea Democrata Maghiara din România – 22 de mandate,
- Partidul Oamenilor Tineri – 24, de mandate,
- Grupul minoritatilor nationale – 19 mandate.
În Senat:
- Partidul Social Democrat – 36 de mandate,
- Alianta pentru Unirea Românilor – 28 de mandate,
- Partidul National Liberal – 22 de mandate,
- Uniunea Salvati România – 19 mandate,
- Partidul S.O.S. România – 12 mandate,
- Uniunea Democrata Maghiara din România – 10 mandate,
- Partidul Oamenilor Tineri – 7 mandate.
Imediat după votarea preşedinţilor celor două camere ale legislativului, ar putea fi anunţat şi viitorul premier al României. Declaraţia a fost făcută duminică de preşedintele Klaus Iohannis după consultările de la Cotroceni cu partidele parlamentare.
Reprezentanţii coaliţiei pro-europene formate din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale au venit împreună la consultări. Aceştia l-au informat pe președintele Klaus Iohannis că negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide se îndreaptă către finalizare.
Potrivit șefului statului, există premise ca în foarte scurt timp, în urma negocierilor, să se contureze o formațiune guvernamentală definitivă.
Klaus Iohannis: Sunt optimist ca, imediat după votarea președinților celor două camere, să fie în situația să fac desemnare pentru poziția de prim-ministru.
Este posibil ca viitorul premier să fie tot liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru că partidul pe care il conduce l-a mandatat să îi prezinte președintelui Klaus Iohannis două scenarii de lucru.
O variantă a fost cea în care rămâne în funcția de premier, însă a fost avansată și posibilitatea ca, din opoziție, social-democrații să sprijine un guvern minoritar alcătuit din formațiunile politice pro-europene.
Liberalii nu au avut o propunere pentru funcția prim-ministru, dar au susținut varianta prezentată de către social-democrați.
AUR, SOS și POT nu au mers la consultările de la Cotroceni
Reprezentanții AUR îl propun pe Petrișor Peiu drept premier, însă nu au dorit să intre la discuții cu președintele Klaus Iohannis, căruia îi contestă legitimitatea în funcție și consideră că ar trebui să demisioneze. Au discutat cu șeful statului și liderii USR.
De asemenea, au mai fost programați la consultări reprezentanții SOS România și ai Partidului Oamenilor Tineri, însă au ales să nu se prezinte în fața președintelui Klaus Iohannis.
Între timp, PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale continuă negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern cu puteri depline.
Sursa: agerpres.ro