Senatul a adoptat proiectul de lege al USR care asigură analize gratuite şi la timp femeilor însărcinate
Senatul a adoptat, luni cu unanimitate de voturi, iniţiativa parlamentarilor USR Oana Ţoiu şi Adrian Wiener prin care femeile însărcinate vor avea acces gratuit şi imediat la servicii şi analize de monitorizare a sarcinii şi lăuziei. Femeile însărcinate sau lăuze vor fi incluse în Programul Monitor şi vor putea face analize în maximum cinci zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depăşit în unitatea medicală la care merg. Proiectul de lege merge la vot la Camera Deputaţilor, for decizional.
Articol editat de Valentina Adam, 23 aprilie 2024, 05:28
Până acum, doar pacienţii cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale beneficiau de facilităţile din Programul Monitor, mai arată comunicatul de presă al USR.
Luând cuvântul în plenul Senatului, deputata Oana Ţoiu a argumentat că, deşi legea garanta şi până acum accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă acestea aveau sau nu aveau statutul de asigurat, în practică, multe femei erau refuzate, pe motiv că „s-a terminat plafonul” sau că „nu mai sunt bani”.
„Această propunere legislativă care asigură accesul gratuit şi prioritar pentru femeile însărcinate, dar şi pe perioada de monitorizare de după naştere, a venit ca urmare a analizelor făcute de organizaţii non-guvernamentale, care ne-au arătat că o treime din femeile însărcinate din România nu şi-au făcut analizele recomandate din cauza dificultăţilor financiare. O femeie însărcinată, cu sarcină cu risc, nu poate să vină peste o lună, să vină peste două luni, să vină peste trei luni”, a spus Oana Ţoiu, conform sursei citate.
La rândul său, senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru muncă şi solidaritate socială din Senat, a afirmat, în cadrul dezbaterilor din Plen, că măsura este în special bine-venită pentru mamele din grupurile sociale defavorizate.
„Urările de bine nu ajută o mamă să treacă cu bine prin sarcină şi să nască fără probleme. Prin această iniţiativă, dăm o speranţă mamelor, cu precădere celor din zone sărace, pentru că vedem că harta sărăciei se suprapune aproape perfect peste harta incidentelor medicale în timpul sarcinii”, a explicat şi Ştefan Pălărie.
Deputatul Adrian Wiener, care este şi medic, spune că votul de azi este un pas important într-un demers firesc.
„Trebuie făcute multe lucruri în ceea ce priveşte medicina gravidei şi a nou-născutului, dar accesul fără plafon şi în timp util la analize şi investigaţii în timpul sarcinii este esenţial. Mă bucur nespus că am găsit convergenţă politică şi Senatul României îşi asumă acest proiect”, susţine Adrian Wiener, unul din coiniţiatori.
Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă merge acum pentru dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Foto pixabay.com