Şeful Statului Major al Apărării: conferinţă la Cotroceni
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, a participat marţi, 16 aprilie, la conferinţa cu tema “Întărirea descurajării şi apărării pe Flancul de Sud-Est al NATO – asigurarea securităţii la Marea Neagră”, organizată de Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA), în perioada 16-17 aprilie, la Palatul Cotroceni, transmite Radio România Actualităţi.
Articol editat de Valentina Adam, 17 aprilie 2019, 09:26
Forumul reuneşte specialişti militari şi civili şi în domeniul securităţii, pe agenda discuţiilor aflându-se subiecte legate de ameninţările la adresa securităţii flancului de sud-esţ interesul şi ameninţările Rusiei în această zonă, precum şi răspunsul NATO la aceste provocări.
În deschidere, generalul Nicolae Ciucă subliniat: „Acordul privind măsurile de reasigurare şi întărire a flancului estic şi implementarea posturii aliate de apărare şi descurajare a testat coeziunea statelor membre NATO. Implementarea în totalitate a acestor măsuri necesită implicare, responsabilitate şi angajament din partea fiecărui aliat. Un aspect important pe care vreau să îl subliniez este acela că, pe timpul adoptării şi implementării acestor măsuri, Romania a fost una din vocile active ale Alianţei, care a adus în atenţie provocările de securitate la Marea Neagră. Caracterul hibrid al noilor provocări la adresa securităţii trebuie tratate cu mare atenţie. Răspunsul la aceste ameninţări presupune implicarea tuturor instituţiilor guvernamentale şi elementelor Sistemului Naţional de Apărare. Mai mulţ coordonarea cu aliaţii şi partenerii este necesară pentru a răspunde eficient acestor provocări. Din perspectiva viitorului Summit NATO de anul acesta, este foarte important şi pentru România, ca şi pentru aliaţii şi partenerii săi strategici, să continue eforturile pentru a asigura o postură credibilă de descurajare şi apărare, care să permită Europei să susţină setul de valori comune pe baza cărora s-a format Alianţa, acum 70 de ani: democraţie, respectarea normelor statului de drept şi libertate”, se precizează în comunicatul de presă primit de la SMAp.
Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA), este un institut non-profiţ independent, non-partinic de cercetare a politicilor publice dedicat studiului Europei Centrale şi de Est. Fondată în 2005, CEPA se constituie ca un forum pentru cercetare ştiinţifică, în scris şi prin dezbateri cu privire la aspecte cheie care afectează ţările şi economiile din regiunea Europei Centrale şi de Esţ apartenenţa lor la NATO şi în Uniunea Europeană (UE) şi relaţia acestora cu Statele Unite ale Americii (SUA).
sursa RRA