Şedinţă solemnă a Parlamentului cu ocazia împlinirii 10 ani de la intrarea în NATO
În deschiderea evenimentului au fost omagiaţi militarii români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţiuni, iar participanţii au păstrat un moment de reculegere în memoria lor.
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 aprilie 2014, 17:40
La Parlament a avut loc o şedinţă solemnă pentru a marca 10 ani de la aderarea României la NATO. Au fost invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, membri ai Guvernului, foşti preşedinţi, premieri şi miniştri precum şi reprezentaţi ai Casei Regale. În cei zece ani de activitate în Alianţa Nord-Atlantică, aproximativ 40 de mii de soldaţi români s-au aflat în misiuni de menţinere a păcii în Balcanii de vest, Afganistan, Irak sau nordul Africii. 26 de militari români şi-au pierdut viaţa în aceste misiuni şi 140 au fost răniţi.
O ceremonie dedicată aderării ţării noastre la NATO a avut loc ieri la palatul Cotroceni în prezenţa celor trei preşedinţi pe care i-a avut România după revoluţie: Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.
În deschiderea evenimentului au fost omagiaţi militarii români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţiuni, iar participanţii au păstrat un moment de reculegere în memoria lor.
În cei zece ani de activitate în Alianţa Nord-Atlantică 26 de soldaţi români au pierit în misiuni, ultimul fiind sublocotenetul post mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, ucis acum trei zile în Afgansitan.
România a participat în cei zece ani de când este membră cu drepturi depline în Alianţa Nord-Atlantică cu 40.000 de militari din 30 de batalioane la misiunile externe de menţinere a păcii. Balcanii de Vesţ Afganistan, Irak sau nordul Africii sunt zonele de conflict în care militarii români şi-au dovedit profesionalismul, devenind unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume.
În prezent România şi-a conturat un profil puternic în alianţă, afirmă directorul SRI, George Maior, care suţine că ţara noastră este a doua contributoare cu informaţii la unitatea civilă de informaţii a NATO.
Sursa foto: www.bzi.ro