Secţiile de votare s-au deschis
Intervalul la care românii pot să-şi desemneze cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European, este 7:00-21:00, fără posibilitatea extinderii acestei perioade.
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 mai 2014, 07:30 / actualizat: 25 mai 2014, 9:36
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la secţiile de votare pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
În cursa electorală s-au înscris 15 formaţiuni politice şi opt independenţi, iar primele rezultate parţiale vor fi anunţate chiar în această noapte. Tot duminică au loc alegeri parlamentare parţiale şi locale în unele zone din ţară.
18.532 de secţii de votare sunt deschise pe întreg teritoriul României şi 190 de secţii de votare în străinătate.
Intervalul la care românii pot să-şi desemneze cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European, este 7:00-21:00, fără posibilitatea extinderii acestei perioade.
Şi pot să-şi exprime votul în baza unuia dintre următoarele documente: carte sau buletin de identitate, paşaport simplu, diplomatic sau de serviciu, inclusiv în formulă electronică şi, desigur, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor şcolilor militare.
Cetăţenii care se vor prezenta la vot duminică vor primi un buletin de vot alcătuit din opt pagini, unde sunt trecute atât cele 15 formaţiuni, cât şi cei opt candidaţi independenţi.
În funcţie de preferinţele personale, fiecare cetăţean trebuie să aplice ştampila cu menţiunea „Votat” în interiorul patrulaterului unde se găsesc fie lista propusă de partide, fie candidaţii independenţi.
Dacă o persoană consideră că a aplicat greşit ştampila, dar nu a introdus în urnă buletinul de vot, mai are dreptul să solicite doar un singur buletin de vot.
Dacă sunteţi în localitatea unde aveţi şi domiciliul veţi putea vota doar la secţia de votare unde sunteţi arondat cu locuinţa.
Dacă sunteţi în tranzit veţi putea vota la orice secţie de votare şi veţi fi trecut în listele electorale suplimentare.
În ceea ce-i priveşte pe românii din străinătate, aceştia vor putea vota la orice secţie de votare şi în acest caz vor fi trecuţi tot pe listele suplimentare.
Îşi vor putea exercita duminică opţiunea politică toţi cei care au împlinit 18 ani şi nu au interdicţii medicale sau judecătoreşti.
În ceea ce priveşte persoanele netransportabile, din motive de boală sau detenţie, acestea pot vota cu ajutorul urnei mobile în baza unei cereri prealabile făcute preşedintelui secţiei de votare unde sunt arondaţi.
Interdicţii
Legea alegerilor interzice cu desăvârşire comercializarea băuturilor alcoolice în secţia de votare şi pe o distanţă de 500 de metri de secţie.
De asemenea, nu veţi putea filma sau fotografia în incinta cabinei sau secţiei de votare şi în plus sunt prevăzute sancţiuni clare pentru cei care intenţionează şi comit fapte care se încadrează la fraudarea alegerilor, mă refer la votul multiplu, utilizarea unor acte de identitate false sau care aparţin altor persoane sau împiedicarea exercitării dreptului de voţ de asemenea şi coruperea alegătorului.
Cei vinovaţi vor sancţionaţi cu închisoare de la şase luni la trei ani, iar în cazul atacării secţiei de votare vor primi de la doi la şapte ani.
Biroul Electoral Central va face prima informare privind prezenţa la vot la ora 11:30. Ministerul de Externe a organizat pentru acest scrutin 190 secţii de votare în afara graniţelor ţării.
Italia, ultima ţară care votează
Românii din Extremul Orient au votat deja: cei din Australia, la miezul nopţii, ora României, iar cei din Tokyo, Seul şi Phenian, la ora 1:00, ora României. Scrutinul se desfăşoară duminică în majoritatea statelor Uniunii Europene.
Până acum au votat olandezii, britanicii, cehii, irlandezii, letonii, slovacii şi maltezii.
Primele rezultate oficiale ale alegerilor, în toate cele 28 de state membre, vor fi cunoscute la noapte, odată cu închiderea urnelor de vot în Italia. RRA
(Alina Bradaci)