Schema de compensare-plafonare ar putea fi prelungită în 2025
Schema de compensare-plafonare ar putea fi prelungită în 2025. Decizia finală ar trebui luată până la 1 februarie.
Articol editat de Casandra Silitra, 9 ianuarie 2025, 19:48
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat într-o conferință de presă că unul dintre scenariile aflate în analiză este prelungirea schemei de compensare-plafonare pentru consumatorii de energie și după 1 aprilie 2025. O decizie finală în acest sens urmează să fie luată până la data de 1 februarie 2025. Acest lucru se va întâmpla în cadrul Comitetului interministerial.
„Considerăm că avem argumente solide pentru a menține cel puțin nivelul bugetului de anul trecut. Ministerul Energiei a primit un miliard de lei și Ministerul Muncii o sumă similară, ceea ce ar permite furnizorilor un anumit spațiu de respiro. Analizăm scenarii precum păstrarea schemei actuale în forma sa integrală pentru următoarele trei șase luni sau ajustarea acesteia. Decizia va fi luată până la finalul lunii ianuarie”, a declarat ministrul Burduja.
Scenarii propuse pentru schema de compensare
Printre opțiunile analizate se numără:
- Păstrarea schemei actuale pentru a proteja consumatorii finali, având în vedere creșterile de preț pe piața internațională a gazelor;
- Orientarea mai precisă a sprijinului către consumatorii vulnerabili; pe baza datelor socio-economice, și nu doar în funcție de nivelul de consum;
- Optimizarea schemei actuale, prin eliminarea sau ajustarea anumitor praguri.
Situația financiară a Ministerelor Energiei și Muncii
Până în prezent, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Muncii a plătit aproximativ 10 miliarde de lei pentru compensarea consumatorilor casnici. Datoriile către furnizori au scăzut semnificativ, ajungând la 165 de milioane de lei, comparativ cu nivelurile de miliarde de lei din trecut.
Presiunea asupra furnizorilor
Ministrul Energiei a subliniat că presiunea financiară asupra furnizorilor rămâne mare. Există şi cereri în curs de validare la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
„Trebuie găsite soluții rapide pentru a evita situații precum incapacitatea furnizorilor de a plăti distribuitorii, ceea ce ar putea duce la transferul clienților către Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI). Un astfel de scenariu ar avea efecte negative în lanț”, a avertizat Burduja.
Sursa: agerpres.ro