Salvamont România: 118 apeluri în ultimele 24 de ore; primele măsuri ce trebuie luate în cazul accidentelor montane
Salvamont România: 118 apeluri în ultimele 24 de ore; primele măsuri ce trebuie luate în cazul accidentelor montane
Articol editat de Casandra Silitra, 7 ianuarie 2025, 12:27
Dispeceratul Național Salvamont a raportat, în ultimele 24 de ore, 118 apeluri de urgență care au solicitat intervenția salvamontiștilor. La nivel naţional, apelurile au fost urmatoarele:
- 15 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
- 12 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,
- 12 apeluri pentru Salvamont Predeal,
- 10 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov,
- 8 apeluri pentru Salvamont Gorj,
- 8 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
- 7 apeluri pentru Salvamont Maramureș,
- 6 apeluri pentru Salvamont Prahova,
- 5 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic,
- 5 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Semenic,
- 4 apeluri pentru Salvamont Neamț,
- 3 apeluri pentru Salvamont Alba,
- 3 apeluri pentru Salvamont Argeș,
- 3 apeluri pentru Salvamont Borșa,
- 3 apeluri pentru Salvamont Harghita,
- 3 apeluri pentru Salvamont Mureș,
- 3 apeluri pentru Salvamont Sibiu,
- 3 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei,
- 2 apeluri pentru Salvamont Bihor,
- 2 apeluri pentru Salvamont Suceava,
- 1 apel pentru Salvamont Cluj.
În cazul acestor intervenții au fost salvate 125 persoane. Dintre acestea, 39 au fost transportate cu Ambulanțele SAJ, SMURD sau SALVAMONT pentru transport la spital, una a fost predată elicopterului SMURD, iar restul au primit acordul sa fie transportate cu mașinile aparținătorilor.
S-au primit și 51 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.
Salvamontiştii reamintesc principalele măsuri care trebuie luate în cazul unui accident pe pârtie sau al unei situații de urgență cauzate de practicarea sporturilor de iarnă.
Pași esențiali pentru protejarea victimei:
- Marcarea locului accidentului: Amplasați un marcaj vizual în formă de „X” cu schiuri, plasat la o distanță suficientă în amonte pentru a avertiza ceilalți coborâtori.
- Anunțarea autorităților: Contactați echipa locală Salvamont prin apel telefonic la SNAU 112 sau Dispeceratul Național Salvamont (Vodafone – 0SALVAMONT, 0725826668).
- Imobilizarea victimei: Nu mișcați victima decât dacă aceasta se află în pericol iminent. Tratați orice durere sau alterare a stării generale ca fiind un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale.
Protecția termică și monitorizarea stării victimei
Până la sosirea salvatorilor, protejați termic persoana accidentată folosind haine, un sac de dormit sau o folie „Sirius”. Comunicați permanent cu victima pentru a observa eventuale schimbări ale stării de conștiență, respirației sau culorii tegumentelor și buzelor.
Salvamont România: 118 apeluri în ultimele 24 de ore; primele măsuri ce trebuie luate în cazul accidentelor montane Măsuri pentru situații critice
- Când victima este inconștientă: Deschideți căile aeriene prin subluxația mandibulei (ridicarea mandibulei de la nivelul unghiului) și verificați respirația timp de 10 secunde. Dacă aceasta nu respiră, începeți resuscitarea cardio-pulmonară, aplicând aproximativ 100 de compresii pe minut.
- În caz de hemoragii: Identificați sursa sângerării, aplicați presiune cu comprese sterile și, dacă hemoragia nu se oprește, utilizați un garou deasupra leziunii, anunțând dispeceratul medical despre aceasta.
Precauții importante
- Evitați contactul direct cu sângele victimei.
- Nu încercați să readuceți în poziția anatomică membrele sau corpul victimei, pentru a preveni leziuni ireversibile.