Românul Cornel Feruţă a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)
Românul Cornel Feruţă a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, decedat recenţ informează joi instituţia, citată de Reuterş AFP, dpa şi Xinhua.
Articol editat de Valentina Adam, 26 iulie 2019, 09:52
AIEA a anunţat luni că japonezul Yukiya Amano a încetat din viaţă, lăsând agenţia ONU fără conducere într-un moment de amplificare a tensiunilor între Iran şi Occident după decizia Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.
În scopul de „a asigura o funcţionare ordonată şi fără obstacole” a agenţiei ONU, Cornel Feruţă, un colaborator apropiat al lui Yukiya Amano, a primit funcţia de director general interimar al AIEA, în urma unui consiliu al guvernatorilor extraordinar. „Consiliul Guvernatorilor a decis să-l desemneze pe dl Cornel Feruţă director general interimar, până când un director general îşi va asuma funcţia”, a precizat AIEA.
Feruţă a fost până acum coordonator şef al biroului directorului general în cadrul AIEA, practic un şef al personalului pentru Yukiya Amano în cadrul organizaţiei cu sediul la Viena, notează Reuters. Potrivit Xinhua, el se ocupa cu coordonarea activităţilor interne şi externe ale AIEA. El a reprezentat anterior România în Consiliul Guvernatorilor AIEA şi a deţinut funcţii de conducere în Ministerul de Externe de la Bucureşti.
Cornel Feruţă nu a dorit să răspundă întrebărilor presei după ce a fost numit director general interimar de Consiliul Guvernatorilor AIEA, scrie dpa.
Calendarul procesului de selecţie al succesorului lui Amano va fi stabilit la o altă reuniune a Consiliului Guvernatorilor în viitorul apropiaţ potrivit unor diplomaţi citaţi de agenţia germană de ştiri. Xinhua notează că Feruţă este un susţinător ferm al acordului nuclear cu Iranul, aşa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), încheiat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi marile puteri, pe de altă parte, China, Franţa, Germania, Rusia, Marea Britanie şi SUA în 2015, dar din care Washingtonul s-a retras unilateral anil trecut. France Presse şi Reuters scriu că diplomatul român este şi unul dintre favoriţii pentru a prelua frâiele agenţiei la sfârşitul perioadei de tranziţie. Ambasadorul argentinian la AIEA, Rafael Grossi, este şi el un posibil candidat.
Consiliul Guvernatorilor al AIEA, format din 35 de state membre, a început joi să examineze un proiect de calendar pentru numirea succesorului lui Amano, potrivit France Presse. Procedura de desemnare a directorului general, care durează circa un an în circumstanţe obişnuite, ar putea fi accelerată pentru a permite preluarea funcţiei de către noul titular în ianuarie 2020, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de agenţie. Directorul AIEA este ales de Consiliul Guvernatorilor (35 de membri) cu o majoritate de două treimi, pentru un mandat de patru ani, şi trebuie validat de Conferinţa generală în care sunt reprezentate toate statele membre.
AIEA, care reuneşte 171 de state, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând ca statele semnatare ale Tratatului de neproliferare să îşi respecte angajamentele în domeniu
Cornel Feruţă s-a născut la 21 august 1975, în Balş.
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (1997) şi Masteratul în Relaţii Internaţionale în cadrul aceleiaşi facultăţi, la Universitatea Bucureşti (1998).
Diplomat de carieră, a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) timp de 15 ani (1998-2013). A deţinut funcţii în cadrul Direcţiei OSCE şi Cooperare Regională, director de Cabinet al Ministrului, director general pentru Afaceri Politice. A fost ambasador şi reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile ONU şi OSCE din Viena (Austria) în perioada 2007-2012, conform biografiei publicate de MAE.
A ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului de guvernatori al AIEA (2008-2010), preşedinte al celei de-a 55-a Conferinţe Generale a AIEA şi preşedinte al celei de-a doua Comisii Pregătitoare pentru Conferinţa de Revizuire a Tratatului de Neproliferare (2013).
Anterior intrării în Corpul Diplomatic, a lucrat ca jurnalist pe probleme internaţionale (noiembrie 1994-decembrie 1997), conform datelor biografice publicate de Centrul pentru Studii de Energie şi Securitate – CENESŞ cu sediul la Moscova.
Cornel Feruţă a preluat funcţia de Coordonator-şef al AIEA, în septembrie 2013, conform www.mae.ro şi www.iaea.org.
I-a fost decernată Diploma de merit pentru contribuţia la exercitarea Preşedinţiei OSCE şi Ordinul Meritul Diplomatic în Grad de Cavaler, conform www.presidency.ro.
sursa Agerpres
foto Agerpres