Românii vor putea să călătorească în Statele Unite fără vize, din luna martie
Românii vor putea să călătorească în Statele Unite fără vize din luna martie şi doar cu o notificare obţinută pe o platformă electronică.
Articol editat de Mirabela Afronie, 9 ianuarie 2025, 09:24
Până în prezent, obţinerea vizei de călătorie în Statele Unite presupunea inclusiv un interviu la consulatul american şi plata unei taxe. Vineri, secretarul Departamentului american de interne, Alejandro Mayorkas şi şeful misiunii diplomatice române la Washington, Andrei Muraru, vor participa la ceremonia primirii oficiale a României în program. Atunci va fi anunţată şi data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetăţenii români. Primirea ţării noastre în programul Visa Waiver a presupus intense eforturi diplomatice şi politice din partea României.
Programul Visa Waiver a fost instituit în 1986, dar a devenit abia în anul 2000 permanent şi până acum, cetăţeni ai 42 de ţări din întreaga lume primiseră din partea Statelor Unite dreptul de acces fără viză pentru 90 de zile. În esenţă, e vorba de un parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite şi ţările desemnate şi are o importantă componentă de combatere a terorismului şi infracţionalităţii transfrontaliere, inclusiv a migraţiei ilegale, care necesită un schimb permanent de informaţii cu ţările participante, sprijinind în acelaşi timp comerţul şi călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Standardele pentru documentele de călătorie cresc.
Beneficiarii de Visa Waiver trebuie să deţină paşaport electronic, iar între ţările membre şi autorităţile americane are loc un schimb complex de informaţii privind problemele penale şi de securitate ale participanţilor la program. Oficialii români au trebuit să depună eforturi intense în ultimii ani pentru conştientizarea populaţiei şi, la începutul anului 2022, de exemplu, ambasadorul Andrei Muraru sublinia că niciun stat nu a fost primit în programul Visa Waiver cu o rată de respingere a vizelor de 10% cum înregistra atunci ţara noastră, faţă de 3% cât prevedea programul.
De-abia în noiembrie anul trecut, Departamentul de Stat american a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 o rată de refuz a vizelor de 2,61% şi că îndeplinea astfel unul dintre criteriile principale de acces în program. Ministrul de externe Emil Hurezeanu a declarat pentru Agerpres, că între ministerele de externe şi interne şi autorităţile americane au avut loc, mai ales anul trecut, dialoguri intense pe teme de securitate, de migraţie, de terorism şi pe teme de aplicare a legilor. El a adăugat că pentru călătoria fără viză în America, românii trebuie să mai aştepte, cel mai probabil până la 1 martie, adaptarea tehnică a sistemului de transmitere a solicitărilor electronice pentru autorizarea unei călătorii în Statele Unite. Aceasta înlocuieşte vizele actuale şi este valabilă timp de 2 ani, cu un număr nelimitat de intrări şi ieşiri de pe teritoriul american în acest interval şi poate fi utilizată pentru vizită de până la 90 de zile. Costul autorizaţiei de călătorie este de 21 dolari.
Potrivit lui Emil Hurezeanu, primirea României în programul Visa Waiver ridică la un nivel superior parteneriatul strategic cu Statele Unite. El a adăugat că, pe lângă facilitarea turismului, vor apărea şi beneficiile economice, iar investitorii din ambele ţări vor putea să circule mai uşor. România devine astfel al 43-lea stat participant la programul Visa Waiver şi prima ţară din regiunea Mării Negre, ai cărei cetăţeni nu mai au nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite. RADOR