Românii cheltuiesc o treime din salariu pe alimente
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 iunie 2014, 15:19 / actualizat: 5 iunie 2014, 18:23
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, familiile din România cheltuiesc aproximativ 1/3 din veniturile lunare pe alimente.
Veniturile medii lunare ale unei gospodării din România au fost anul trecut de peste 2.500 de lei, a anunţat astăzi Instituitul Naţional de Statistică.
Potrivit cercetării INS, salariile sunt cea mai importantă sursă de venituri ale unei gospodării, depăşind 51%.
Datele statistice mai arată că familiile din România cheltuiesc aproximativ 1/3 din veniturile lunare pe alimente.
Salariile sunt principala sursă de venit a unei gospodării, însă o contribuţie semnificativă o au şi prestaţiile sociale.
Mai precis, ajutoarele sociale, subvenţiile şi diversele indemnizaţii băneşti, de exemplu cea de creştere a copilului, reprezintă aproape un sfert din veniturile unei gospodării din România.
Conform INS, peste 15% din veniturile unei gospodării sunt cheltuite lunar pe taxe, impozite şi contribuţii, iar 45% sunt cheltuite pe alimente şi facturi legate de locuinţă, precum curentul, gazele, întreţinerea, mobilierul sau alte dotări.
Pentru sănătate, transport şi comunicaţii o gospodarie alocă lunar în jur de 5% din veniturile totale.
Pe lângă salarii şi ajutoare sociale, la veniturile unei familii contribuie în proporţie de peste 15% veniturile în natură.
Acestea sunt contravaloarea în bani a bunurilor din producţia proprie consumate într-o gospodărie şi au reprezentat anul trecut 420 de lei pe lună.
Pe categorii de ocupaţie, anunţă INS, venitul mediu anul trecut al unui salariat a fost de 1.115 lei, al unui pensionar de 860 de lei, venitul mediu al agricultorului a fost de aproape 610 lei pe lună, iar cel al şomerilor de 500 de lei pe persoană.
Sursa foto: Arhivă Reuters