România a suspendat temporar administrarea unui lot AstraZeneca
România a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca din lotul retras de Italia, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului. Aproximativ 4.000 de doze vor fi carantinate temporar.
Articol editat de Mirabela Afronie, 12 martie 2021, 07:42
Cu privire la lotul ABV 2856, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 precizează că ţara noastră a recepţionat prima tranşă de 81.600 doze de AstraZeneca în data de 7 februarie, până în prezent fiind utilizate 77.049 de doze. Acestea au fost distribuite în 22 de judeţe, între care şi Arad, Caraş-Severin şi Timiş.
Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze, la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Autoritățile au decis carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului.
Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat, arată comunicatul CNCAV.
Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană, CNCAV precizează că România nu a primit doze din acest lot.
Persoanele care s-au vaccinat cu doze din lotul AstraZeneca venit în ţară nu au motive să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin şi evenimentele adverse raportate în alte ţări – a declarat joi seară, la un post privat de televiziune, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei naţionale de vaccinare din România.
El a mai precizat că evenimentele trombotice – care presupun apariţia cheagurilor de sânge – vor fi evaluate.