România sprijină relaţia transatlantică
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că România se află în cea mai bună poziţie pentru a sprijini relaţia transatlantică şi le-a cerut diplomaţilor români să susţină acest imperativ.
Articol editat de Radio Resita, 30 august 2017, 14:10
„România, aliat şi partener strategic puternic al SUA, dar şi stat membru al UE, profund dedicat proiectului european, se află poate în cea mai bună poziţie pentru a sprijini legătura transatlantică.
Este datoria fiecăruia dintre dumneavoastră să susţineţi ferm acest imperativ.
Mă refer la toţi, să nu rămână cineva cu impresia că această chestiune pe relaţia transatlantică şi cu NATO este o chestiune de care se ocupă ambasadorii Maior şi Stoian.
Nu, toţi, şi dumneavoastră şi eu trebuie să susţinem„, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române.
„Ne revedem după un an diplomatic dificil.
Riscurile, ameninţările şi provocările despre care v-am vorbit anul trecut se menţin, din păcate, de la provocările şi ameninţările din Esţ care rămân foarte actuale şi în prezenţ până la riscurile care îş au sursa în vecinătatea sudică, inclusiv terorismul, migraţia ilegală şi acumularea de crize regionale a căror soluţionare trenează periculos de mult.
Toate acestea cer o implicare activă, responsabilă şi inovatoare a dumneavoastră, ca reprezentanţi de vârf ai diplomaţiei române.
Deşi sunt şi motive de optimism, având în vedere că extremismul şi populismul au suferit o serie de înfrângeri electorale, aceeaşi implicare este necesară în continuare şi în cazul provocărilor interne ale Uniunii Europene.
Mă refer mai ales la procesul privind retragerea Marii Britanii şi la cel referitor la relansarea proiectului european de care depinde însuşi viitorul nostru şi al generaţiilor care vor veni.
Aveţi, aşadar, datoria să acţionaţi, cum vă spuneam şi anul trecuţ mai viguros şi mai eficienţ pentru a contracara aceste riscuri, ameninţări şi provocări, pentru a găsi soluţii durabile, astfel încât obiectivele naţionale ale României să fie realizate, iar românii să fie bine protejaţi.
În acelaşi timp, ca diplomaţi, este important să beneficiaţi de un avantaj deosebiţ care trebuie păstrat cu orice preţ, poziţia României de stat stabil din punct de vedere politic, cu o creştere economică importantă, care continuă, cu sincope, întărirea statului de drept.
Dacă păstrarea acestor atuuri rămâne mai ales în responsabilitatea politică a Guvernului şi a coaliţiei majoritare, păstrarea predictibilităţii în politica externă şi de securitate a României, ca stat pe care se poate conta, este şi răspunderea dumneavoastră.
Sunt convins că acest imperativ este pe deplin conşientizat de fiecare membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României.” RRA