România nu îşi permite să renunţe la sistemul privat de pensii. Ar fi o decizie sinucigaşă
Articol editat de Mirabela Afronie, 12 iulie 2016, 06:40
Presiunea păstrării unui sistem privat de pensii va fi în creştere pe măsură ce generaţia celor născuţi în anul 1967-1969 se va apropia de pensionare, a declarat Radu Crăciun. El a explicat că România are cea mai negativă rată demografică din Europa, iar ţara noastră nu poate experimenta modele pe care alte state l-au prezentat, precum Polonia, care a anunţat cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimele două decenii, prin desfiinţarea pensiilor administrate privat, aşa-numitul pilon II. El a mai spus că acum trei sau patru ani, România era a treia cea mai tânără ţară din Europa, ca medie de vârstă, dar peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai bătrână.
Radu Crăciun: În aceste condiţii, e clar că România are o problemă poate chiar mai gravă decât au alte ţări care-şi pot permite să experimenteze tot felul de soluţii de genul acesta şi cred că pe măsură ce această generaţie a decreţeilor se va apropia de pensie, presiunea în direcţia păstrării unui sistem privat de pensii va fi în creştere, pentru că nu-şi va putea nimeni permite ca, să zicem, cu câţiva ani înainte de a avea o explozie de pensionari să te gândeşti :”Hai să renunţ la sistemul de pensii private”. Ar fi o decizie sinucigaşă. Deci, cu atât mai mult vei simţi răsuflarea în cefă a presiunii demografice şi vei avea toată motivaţia să păstrezi un sistem care funcţionează foarte bine.
În ceea ce priveşte oportunităţile de investiţii ale fondurilor de pensii, Radu Crăciun a declarat că bursa oferă din ce în ce mai puţine soluţii pentru nevoile fondurilor de pensii.
Radu Crăciun: Bursa din România devine din ce în ce mai mică pentru nevoile fondurilor de pensii. Peste doi ani, activele fondurilor de pensii vor ajunge probabil undeva în jur de zece miliarde de euro şi întrebarea este ce facem cu banii ăştia. Cred că soluţii există. Importrant este să le discutăm şi să ne gândim cum putem face ca aceşti bani să rămână în România şi trebuie să vedem cum, în condiţiile în care avem, deocamdată, un canal care începe să devină prea îngust pentru sumele pe care le avem.
Directorul general Radu Crăciun a mai precizat că din ce în ce mai mulţi români aleg să îşi facă pensii facultative.
Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI
Foto: evz.ro