România mai trimite în Turcia o echipă de salvatori
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis suplimentarea asistenței internaționale pentru Turcia cu încă o echipă RO-USAR de căutare-salvare. Despre reușitele salvatorilor români, dr. Raed Arafat, șeful DSU, a spus că până acum au reușit scoaterea la lumină a trei persoane și se luptă pentru salvarea unui adolescent de 16 ani.
Articol editat de Valentina Adam, 8 februarie 2023, 20:42
Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a dat detalii după ședința de guvern despre echipele de salvare trimise de autoritățile române:
– în mai puțin de 12 ore am avut prima echipă transportată prin mijloace ale MApN, ale Forțelor Aeriene, formată din 59 de salvatori, care includeau și doi medici, doi asistenți și echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm. Până la acest moment ei au trei persoane salvate, ultima în cursul nopții, și lucrează de ore ca să scoată un copil cu vârsta de 16 ani care este încă în viață, sub dărâmături. Una dintre replicile cutremurului a făcut ca copilul să fie presat mai mult de structurile care erau deasupra lui, încă este în viață, este o cursă contracronometru.
-ieri seară, după solicitarea autorităților turce, s-a decis să trimitem încă o echipă. Este a doua echipă de căutare-salvare care este pregătită, a participat la exerciții internaționale, formată din 57 de persoane, care include doi ofițeri de la DSU, salvatorii de la București de la Pompieri, doimedici, doi asistenți de la SMURD București și trei câini cu responsabilii lor, de la ONG-uri – Clubul câinilor utilitari și Salvamont. Deci vom avea 120 de persoane și șapte câini în total care vor lucra pentru salvarea de vieți, acolo. Persoanele au plecat deja cu avioanele puse la dispoziție de Forțele Aeriene Române. Urmând ca două avioane, de la baza Papa, a NATO, urmează ca ele să transporte echipamentele. Am informația că deja sunt încărcate și în curând vor pleca și ele spre Adana. Echipamentele (care sunt formate inclusiv din mașini) vor fi preluate acolo de personalul nostru, care va instala baza de operațiuni și vor începe acțiunile. Am preferat să fim și noi mobili și pentru asta am trimis și mașini.
– din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Protecția Civilă Europeană, la această oră în Turcia sunt aproape 5.000 de salvatori și 200 de câini. Și mai sunt și alte țări din afara spațiului european care au ajutat (precum Iordania, Israel și alte țări).
– echipele noastre vor rămâne acolo oricât este nevoie, în speranța că vom putea salva cât mai multe persoane.
– toate acțiunile noastre de acolo sunt sub coordonarea autorităților turce.
– la nivelul Protecției Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei, sunt mai multe țări care se uită la cu ce pot sprijini Siria și mai degrabă ne concentrăm pe partea de sprijin umanitar și urmează să anunțăm în două zile cu ce ajutăm. Trebuie să stabilim mai multe aspecte, inclusiv modalitatea de transport, cantitățile și vom reveni cu specificări.
–––––––––––––––––––––––––––-În ședința de astăzi s-a aprobat și scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate pentru a putea fi utilizate de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia, în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.
Ministerul Apărării Naționale a fost abilitat să desfășoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia și care nu dispun de aceste capabilități. Decizia a fost luată la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
Foto IGSU/Facebook