România intră în Schengen, aerian şi maritim, în primăvara anului viitor
Austria a acceptat ca România să intre în Schengen cu frontierele navale şi aeriene, din martie anul viitor. Pentru frontierele terestre nu există o dată certă, dar negocierile vor continua în 2024.
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 decembrie 2023, 08:43 / actualizat: 28 decembrie 2023, 22:22
Pentru frontierele terestre nu există o dată certă, dar negocierile vor continua în 2024. Anunţul a fost făcut aseară de Ministerul de Interne, iar liderii partidelor aflate la putere au salutat mesajul, în timp ce, din opoziţie, USR a criticat faptul că negocierile nu au continuat până la aderarea deplină.
Ministerul de Interne a transmis aseară că a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria cu frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024. Negocierile s-au desfăşurat înainte de Crăciun şi în ultimele 48 de ore, iar astăzi va continua demersul procedural pentru ca acordul politic să fie materializat printr-o decizie care presupune acordul tuturor statelor membre ale Uniunii. Părţile au mai convenit şi discutarea anul viitor a aplicării tratatului Schengen la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la graniţe, a mai comunicat Ministerul de Interne.
Anunţul a fost salutat de premierul Marcel Ciolacu, care a scris pe o reţea de socializare, că, după 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen. Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului de liberă circulaţie pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa, spune prim-ministrul. Şi liderul PNL Nicolae Ciucă a transmis online că admiterea parţială în spaţiul Schengen este un real succes, iar autorităţile vor continua eforturile pentru admiterea cu graniţele terestre, pentru traficul rutier şi feroviar.
De cealaltă parte, USR consideră că puterea ar vinde românilor o înfrângere pe post de victorie. România merită în Schengen cu drepturi depline, iar Guvernul PSD-PNL şi preşedintele Klaus Iohannis aveau obligaţia să continue negocierile pentru o aderare deplină, a afirmat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, deputatul Ionuţ Moşteanu. RADOR