România a fost notificată de Comisia Europeană că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de stat membru în 11 domenii
România a fost notificată de Comisia Europeană că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de stat membru în 11 domenii. Riscă acum să fie declanşate procedurile de sancţionare pentru fiecare în parte, la capătul cărora ar putea să primească amenzi mari. Printre domenile vizate se numără cel al transporturilor rutiere, piaţa asigurărilor auto sau restricţiile impuse comerţului cu gaze naturale.
Articol editat de Valentina Adam, 26 iulie 2019, 07:46
Executivul comunitar a constatat că, prin modificările aduse Legii energiei, este menţinută obligaţia de a vinde gaze naturale cu prioritate pe piaţa internă, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului Uniunii Europene şi creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România. Ţara noastră are la dispoziţie două luni pentru a răspunde acestor acuzaţii. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
O acţiune asemănătoare poate fi înaintată şi dacă România nu se aliniază legislaţiei europene privind piaţa asigurărilor auto. Comisia consideră că emiterea de poliţie de asigurare pentru anumite categorii de vehicule, valabile doar pe teritoriul României, nu este conformă cu directiva privind asigurarea auto, prin care se cere ca poliţele RCA să acopere tot spaţiul comunitar, pe baza unei prime de asigurare unice.
Trei dintre procedurile de infringement privesc incapacitatea Guvernului României de a-şi respecta angajamentele asumate pentru combaterea poluării. Iar în cazul monitorizării calităţii aerului, Comisia Europeană vorbeşte chiar de un „eşec sistemic”. La Bucureşti, Ministerul Mediului a reacţionat imediat la aceste avertismente.
Monitorizarea calităţii aerului este o problemă veche a României, pusă pe masa discuţiilor de nenumărate ori de Comisia Europeană. Ministerul Mediului recunoaşte problema şi promite restructurarea reţelei naţionale de măsurare a calităţii aerului. Problema de fond aici este faptul că autorităţile române nu au ţinut cont de dezvoltarea urbană şi industrială din ultimii 15 ani, aşa că există staţii pe vechi amplasamente industriale care nu mai funcţionează, iar la cele înfiinţate recent nu există astfel de aparate de măsură. În privinţa instalaţiilor industriale, care funcţionează fără acte de reglementare în domeniul mediului, ministerul susţinute că există şase astfel de cazuri, însă Garda de Mediu deja a aplicat amenzile prevăzute de lege şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii. Toţi cei şase agenţi economici au contestat în instanţă deciziile autorităţilor de mediu, iar procesele lor sunt pe rol. Printre agenţii industriali se numere câteva termocentrale şi o fermă de porcine.
În fine, la capitolul privind gazele cu efect de seră, România are o întârziere de peste doi ani faţă de angajamentele europene, însă Ministerul Mediului spune că proiectul de act normativ este în faza interministerială. Proiectul prevede sancţiuni pentru aspectele privind gazele fluorurate cu efect de seră, produse în cadrul activităţii industriale, şi revizuieşte rolul autorităţilor competente.
sursa RRA