România a făcut paşi înapoi în ce priveşte corupţia
România a continuat să facă paşi înapoi anul trecut şi a ajuns la nivelul din 2012 în ceea ce priveşte indicele de percepţie al corupţiei, potrivit datelor din cel mai recent raport al organizaţiei Transparency International. De altfel, în peste două treimi din ţările lumii, eforturile împotriva corupţiei s-au diminuat sau au stagnat anul trecuţ inclusiv în multe dintre cele mai avansate economii ale lumii.
Articol editat de Valentina Adam, 24 ianuarie 2020, 07:48
România ocupă poziţia 70 cu scorul 44 în clasamentul general, coboară nouă poziţii faţă de 2018, când şi atunci a fost în scădere faţă de 2017. Alături de Bulgaria şi Ungaria este în coada clasamentului pentru regiunea Uniunii Europene. Raportul organizaţiei internaţionale notează că deşi majoritatea statelor postcomuniste din uniune au făcut eforturi pentru a combate eficient corupţia, în Ungaria, Polonia sau România s-au adoptat măsuri susceptibile să submineze independenţa justiţiei.
De altfel, în peste două treimi din cele 180 de state analizate, documentul semnalează o lipsă generală de progres în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Lasă de dorit inclusiv prestaţia statelor din grupul principalelor economii mondiale. De exemplu, scorul Statelor Unite a scăzut la 69 în noul clasamenţ cel mai mic din ultimii opt ani. La fel, Canada a coborât cu patru puncte faţă de clasamentul pentru 2018, iar Franţa şi Marea Britanie au pierdut fiecare trei puncte.
Primele trei locuri ale clasamentului sunt ocupate de Danemarca, scor 87 din 100, Noua Zeelandă acelaşi punctaj şi Finlanda cu 86 de puncte. Ţara cea mai coruptă este considerată Somalia, nouă puncte în clasamentul general.
Raportul privind indicele de percepţie a corupţiei la nivel global analizează anual corupţia din sectorul public, aşa cum este percepută de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state. Studiul realizat anual arată că există o legătură între nivelul corupţiei şi sănătatea unei democraţii. Cele complete au o medie de 75 de puncte, în timp ce la democraţiile cu probleme media este de 49 de puncte.
sursa RRA
sursa foto www.transparency.org