Restricţiile pe piaţa muncii nu pot fi prelungite
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 noiembrie 2013, 12:12
Respectarea drepturilor cetăţenilor europeni de a locui şi munci într-o altă ţară din Uniunea Europeană este responsabilitatea comună a statelor membre, reafirmă Comisia Europeană. Pe fondul unor discursuri politice din Marea Britanie, executivul european a adoptat un document care subliniază dreptul la liberă circulaţie şi prestaţii sociale. Comunicarea analizează impactul pe care cetăţenii mobili ai Uniunii Europene îl au asupra sistemelor de protecţie socială din statele membre gazdă.
Dovezi concrete arată că majoritatea cetăţenilor europeni ce se mută dintr-un stat membru în altul face acest lucru pentru a munci, susţine Comisia Europeană pe fondul ultimelor declaraţii ale unor politicieni britanici. Este vorba de o iniţiativă a unui grup de parlamentari conservatori din Marea Britanie, care a solicitat guvernului britanic prelungirea restricţiilor până în 2018 pentru români şi bulgari.
Acest lucru nu este posibil – a declarat pentru Radio România, Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.
„Restricţiile pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria au fost limitate strict la şapte ani prin tratatele de aderare.
„Aceste tratate au fost ratificate de către parlamentele naţionale ale tuturor statelor membre şi acum nimic nu mai poate fi schimbat.
„Este clar că de la 1 ianuarie 2014 cetăţenii români şi bulgari vor putea să muncească legal în oricare stat membru”, a precizat Jonathan Todd.
Nu există nici o dovadă că românii şi bulgarii profită de beneficiile sociale. În majoritatea statelor membre, cetăţenii mobili ai Uniunii Europene sunt contribuabili la sistemul de protecţie socială din ţara gazdă.