Refugiații ucraineni care intră în România, exceptați de la carantinare
Autorităţile române au anulat obligaţia de carantinare a cetăţenilor ucraineni care intră în România pe fondul agravării situaţiei din ţara vecină şi dau asigurări că aceştia pot beneficia de toate serviciile medicale în caz de nevoie, inclusiv cele legate de pandemia de COVID-19.
Articol editat de Valentina Adam, 25 februarie 2022, 18:06 / actualizat: 2 martie 2022, 14:30
Marea majoritate a ucrainenilor care intră în România nu solicită statut de refugiat sau de azilant, astfel că ei pot beneficia de toate formele de asistenţă medicală, timp de trei luni, cât au în acest moment dreptul de a rămâne în România.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că există toată deschiderea din partea administraţiilor locale sau a conducerilor spitalelor şi urmează să fie luate şi alte măsuri pentru a-i sprijini din punct de vedere medical pe cetăţenii ucraineni care ajung la noi în ţară.
Alexandru Rafila: Operaţionalizarea unor structuri la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi bineînţeles la nivelul Ministerului Sănătăţii care să asigure coordonare şi intervenţie rapidă în cazul în care afluxul de persoane venind dinspre Ucraina este de mari proporţii.
Există în momentul de faţă echipe medicale, mobile, care se pot deplasa în eventualele centre care vor fi înfiinţate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina şi să îi îndrume către serviciile medicale de rutină dacă este cazul.
Noi ne pregătim să includem în pachetul de informaţii pe care îl vor primi cetăţenii ucraineni în momentul în care vor intra pe teritoriul naţional o secţiune dedicată accesului la servicii medicale, să ştie ce au de făcut, unde trebuie să se ducă, să se adreseze dacă au probleme de sănătate şi lucrul ăsta cred că e foarte important.