Proiect de lege: Parlamentarii vor majorarea valorii tichetului de masă
Foto: a1.ro
Articol editat de Mirabela Afronie, 24 martie 2016, 20:30
Proiectul de lege îşi propune modificarea Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, scrie news.ro.
„Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 13 lei, la data aplicării prevederilor acestei legi”, se arată în proiectul de lege.
Iniţiatorii proiectului precizează în expunerea de motive că valoarea actuală a unui tichet de masă, de 9,41 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei, în sistem de catering.
”Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile”, se precizează în document.
Parlamentarii spun că valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa, respectiv 2,13 euro. În Austria, de exemplu, valoarea tichetului de masă ajunge la 4,40 de euro, în Belgia este 7 euro, în Franţa este 10,58 euro, în Grecia, 6 euro, iar în Slovacia 4,20 euro.
Parlamentarii precizează că, prin creşterea valorii nominale a tichetelor de masă, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană.
Astfel, creşterea valorii tichetelor de masă se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaţilor şi, în consecinţă, în veniturile bugetului de staţ deoarece aceste tichete sunt supuse impozitării.
În expunerea de motive se mai arată că la data introducerii tichetelor de masă în România, în anul 1998, ponderea acestora în salariul mediu brut al ţării noastre era de circa 26%, respectiv 97% din salariul minim brut.
Proiectul este semnat de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, minorităţi şi independenţi.
Proiectul de lege a fost depus marţi, la Senat, în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.
Foto: a1.ro