Programul „Casa verde” pentru instalarea de panouri fotovoltaice începe pe 5 mai
Ghidul de aplicare cu informaţii atât pentru firmele producătoare, cât şi pentru potenţialii beneficiari, a apărut vineri, 28 aprilie.
Articol editat de Valentina Adam, 30 aprilie 2023, 09:00 / actualizat: 1 mai 2023, 10:01
Programul „Casa verde”, prin care statul le oferă finanţare persoanelor fizice pentru instalarea de panouri fotovoltaice, începe săptămâna viitoare, a precizat ministrul mediului, Tánczos Barna.
”Începând cu ziua de marţi se înscriu firmele care instalează panourile fotovoltaice. În principiu, pe 15 mai deschidem sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru prima euroregiune. Am împărţit primirea cererilor de finanţare pe perioade distincte, în funcţie de euroregiuni, pentru a scădea presiunea pe sistemul informatic şi dacă reuşim să obţinem şi acordul Comisiei Europene, împreună cu dl. Boloş, putem să mai dublăm anul acesta bugetul alocat acestui program şi să ajungem la 150.000 de sisteme instalate în 2023.”
Bugetul de 2 miliarde ar ajunge pentru 80.000 de gospodării. Finanţarea va fi ca şi până acum, de 20.000 de lei, iar beneficiarul trebuie să contribuie cu 10%.
Pentru înscriere, cei care doresc să-şi instaleze panouri fotovoltaice trebuie să intre pe o aplicaţie de pe site-ul Agenţiei de Mediu.
Înscrierea presupune încărcarea în platformă a trei documente: actul de identitate, extrasul de carte funciară şi dovada că persoana respectivă nu are datorii la stat. După ce primesc confirmarea, beneficiarii trebuie să aleagă din lista instalatorilor autorizaţi unul care să execute lucrarea.
În paralel, ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pregăteşte un program prin care să acorde vouchere de 5.000 de euro celor care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice.
Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene: „Se vor putea procura cu el echipamente pentru energie verde, panouri solare, pompe de căldură, baterii. Bugetul propus este de 500 de milioane de euro, peste 100.000 de gospodării vor fi beneficiare.”
Etapele ar fi următoarele: după înscriere, depunerea documentelor şi angajamentul de cofinanțare, beneficiarul va primi voucherul prin poștă. Acest tichet va ajunge la furnizorul de panouri fotovoltaice care își va primi banii de la stat doar după ce va încheia montajul. Programul ar putea începe în toamnă.