Procurorii anticorupţie au confiscat bunuri în ultimii cinci ani în valoare de 2 miliarde de euro
Articol editat de Valentina Adam, 6 martie 2018, 14:56
Ea a subliniat că pentru acest demers există o legislaţie clară, iar instituţiile implicate trebuie să acţioneze în acest sens. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi a mai declarat că persoanele cercetate preferă să îşi ascundă bunurile în străinătate. În acest sens ea a menţionat că în cadrul instituţiei există un compartiment de investigaţii financiare, care a acoperit şi această problemă, şi a amintit că anul 2016 a fost primul în care DNA a sechestrat bunuri aflate pe teritoriul altor state şi au fost blocate anumite conturi deschise în Cipru, Germania şi Elveţia.
Laura Codruţa Kövesi: ”Eu vă pot spune că sunt peste 990 de hotărâri judecătoreşti în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care s-a dispus confiscarea sumei de peste un miliard de euro. Aceste hotărâri care sunt definitive ele trebuiesc respectate, pentru că au putere de lege. Mai departe, aceste hotărâri sunt trasmise Ministerului Finanţelor şi instituţiilor care au competenţa de a pune în executare. Cred că aceste instituţii trebuie să vină şi să spună ce probeleme au în a identifica poate hotărârile judecătoreşti, în a executa efectiv, în a vinde aceste imobile.”
Directorul general al Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate, Cornel Călinescu, a declarat că anul trecut 4000 de imobile au fost indisponibilizate şi 60 de bunuri confiscate, iar 2017 a fost primul an când un prim imobil a fost preluat de către o instituţie publică, valoarea lui fiind de un milion de euro. Imobilul este folosit de către ANAF.