Preţuri de toamnă: Legumele pentru murături se vând la fel ca în 2015, iar comercianţii sunt dispuşi să negocieze
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 octombrie 2016, 08:23
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la grupa „legume şi conserve din legume” au avansat, din toamna 2015 până în prezent, cu 14,4%, iar la grupa „alte legume” – cu 13,3%. Cartofii s-au scumpit cu 37,1% şi doar fasolea s-a ieftinit, cu 1,3%, mai arată datele INS.
În pieţele agroalimentare însă, lucrurile stau cu totul altfel: preţurile de acum ale legumelor pentru murături sunt aceleaşi ca în 2015 şi ţăranii sunt gata să negocieze, chiar dacă se plâng că nu câştigă mai-nimic de pe urma lor.
În Alba Iulia, spre exemplu, există două pieţe agroalimentare situate în zone diferite ale oraşului, în centru şi în cartierul Cetate, preţurile fiind aproximativ aceleaşi. Pieţarii se plâng că muncesc din greu pentru produsele lor, iar câştigul este foarte mic. O doamnă care vinde în piaţa din centru a declarat corespondentului MEDIAFAX că marţea şi sâmbăta sunt zile mai bune, iar în această perioadă oamenii cumpără mai mult produse care se pun la murat sau care se păstrează şi la iarnă. Astfel, gogonelele se vând, la Alba Iulia, cu 2,5 lei kilogramul, castraveţii cu 5 lei/kg, conopida cu 5 lei/kg, pepenii verzi cu 1,5 lei/kg, varza cu 1,5 lei/kg, gogoşarii cu 4,5 lei/kg, ceapa cu 2,5 lei/kg, morcovii cu 2,5 lei/kg, pătrunjelul cu 5 lei/kg, cartofii cu 2 lei/kg şi ardeii Kapia cu 5 lei/kg. În spatele pieţei din Cetate se vând astfel de legume şi en-gross, iar cei care cumpără cantităţi mari beneficiază de reducere de circa 10%.
Sursa: MEDIAFAX