Ascultă Radio România Reșița Live

Premierul Ludovic Orban a anunţat noi măsuri de relaxare din 15 iunie! Se redeschid mall-urile, piscinele, casele de pariuri și jocuri de noroc

Premierul Ludovic Orban a anunţat în această seară că vor fi propuse noi măsuri de relaxare începând cu 15 iunie. Printre acestea se numără redeschiderea Loteriei, a caselor de pariuri si jocuri de noroc, dacă acestea prezintă un risc epidemiologic scăzut. Piscinele exterioare vor fi redeschise și se va relua și tratamentul balnear. În schimb, sălile de jocuri din mall-uri rămân închise, la fel si cinematografele.

Premierul Ludovic Orban a anunţat noi măsuri de relaxare din 15 iunie! Se redeschid mall-urile, piscinele, casele de pariuri și jocuri de noroc

Articol editat de Daiana Rosca, 11 iunie 2020, 21:41 / actualizat: 12 iunie 2020, 8:18

S-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei. În plus vor fi permise activitătile fizice desfăsurate în grupuri de câte 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era până în prezent.

Ludovic Orban:

„Sigur că dacă sunt români care pleacă într-un sejur, de exemplu, de şapte zile, ei când se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiţia să se ducă într-una dintre ţările care vor fi exceptate. Sigur că va fi pusă condiţia ca durata, numărul de zile petrecute de persoana care vine în România în ţara care este sub coeficientul de 5 trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile într-una sau mai multe ţări în care a stat şi în care nivelul de răspândire a epidemiei nu este atât de larg.

În ceea ce priveşte activităţi economice, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune reluarea activităţii economice în spaţii comerciale cu mai multe magazine, respectiv în mall-uri. Aici vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, privitoare la restaurante, cafenele, locuri de servire a mesei din cadrul mall-urilor – cele în spaţii închise; cele care sunt pe terase vor fi permise. De asemenea, acele săli de jocuri care există în mall-uri. Deci în cinematografe, locuri de joacă, restaurante se vor menţine în continuare interdicţiile

De asemenea, se va relua activitatea de tratament balnear – sigur, în condiţiile pe care le va stabili prin ordin ministrul sănătăţii. De asemenea, este o măsură care am văzut că a suscitat dezbateri, şi aici trebuie să vă spun câteva lucruri. Odată cu încheierea şcolii va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării şcolilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu elevul, cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu.

Deci, practic, această formă de sprijin care a funcţionat pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, cât au fost suspendate cursurile şcolare, va înceta şi foarte multe familii active vor fi în situaţia în care le va fi extrem de dificil să găsească o soluţie pentru ca în perioada în care se duc la serviciu, se duc la muncă, să existe persoane care să aibă grijă de copii. Sigur, recomandarea noastră este să facă tot ce e posibil pentru a găsi soluţii în cadrul familial pentru a putea avea grijă de copii, dar dacă nu vor exista astfel de soluţii, permitem, în condiţii extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, redeschiderea grădiniţelor, activităţilor de tip afterschool care funcţionează în mod normal pe perioada verii.
Deci, repet, este o măsură care este extrem de importantă. De asemenea, se va permite creşterea numărului de persoane, de la 3 la 6, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative care se desfăşoară outdoor, în aer liber, pentru o gamă largă de activităţi sportive şi activităţi recreative. De asemenea, se permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, respectiv loteria, casele de pariuri, care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut. În principal, sunt măsuri care au fost gândite în planul pe care l-am gândit şi care prezintă un risc epidemiologic destul de mic.

De asemenea, se reia activitatea în piscine exterioare – nu în piscine interioare, fac această menţiune; în piscine exterioare. Odată cu venirea sezonului cald, a sezonului estival, într-un fel este firesc să permitem reluarea acestor activităţi în piscinele exterioare, cu atât mai mult cu cât am văzut că există un aflux foarte mare şi pe litoral şi în staţiunile montane în această perioadă.

În principiu, cam acestea vor fi măsurile de relaxare care se vor aplica începând cu data de 15 iunie. Am văzut că în media a apărut informaţia că astăzi vom lua decizia de prelungire a stării de alertă. Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă, decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de guvern, cu aprobarea parlamentului. Deci vom avea şedinţa de guvern la care vom adopta hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare, în prima şedinţă care se va organiza. Se ştie că starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie inclusiv. Obligaţia noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei – adică hotărârea de guvern va trebui publicată în „Monitorul Oficial” în cursul zilei de 16 iunie.

Aici aş spune câteva cuvinte legate de necesitatea prelungirii stării de alertă. Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menţine în vigoare toate reglementările, indiferent că sunt hotărâri de guvern, ordine de ministru… Toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecţia sănătăţii şi vieţii cetăţenilor, indiferent unde se realizează această protecţie prin intermediul reglementărilor pe care le-am stabilit – că este vorba de locul de muncă, de mijloace de transport în comun, de spaţii comerciale, de terase şi în toate categoriile de activităţi pentru care există reglementări care au fost instituite doar cu scopul de a feri cetăţenii români de pericolul infectării cu coronavirus.

Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie care are un conţin politic, şi din acest motiv am fost mirat să văd că se politizează acest subiect. Decizia de prelungire a stării de alertă este o decizie care este susţinută de aproape toţi specialiştii alături de care am muncit în această perioadă”.

Hotărârea de Guvern prin care de la 15 iunie se relaxează anumite măsuri restrictive din starea de alertă:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

(2) Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/ locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

(3) Persoanele care, fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activități medicale.

Art.3 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună și care pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. (2) Evenimentele private în spații deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se mărește la 6 numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii și pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Art.7 (1) Se reiau activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. (2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite: a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepția celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe minime de 2 metri între mese și cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii la o masă. b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătăți.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, în baza căruia își pot desfășura activitățile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Art.11 Se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Etichete:
Guvernul a decis: săptămâna prevenţiei gripei în România va fi marcată la începutul lunii octombrie
Naţional sâmbătă, 14 septembrie 2024, 12:44

Guvernul a decis: săptămâna prevenţiei gripei în România va fi marcată la începutul lunii octombrie

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect privind instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna Prevenţiei Gripei în...

Guvernul a decis: săptămâna prevenţiei gripei în România va fi marcată la începutul lunii octombrie
Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA pentru o afacere legată de vânzarea de plase de pescuit
Naţional vineri, 13 septembrie 2024, 19:37

Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA pentru o afacere legată de vânzarea de plase de pescuit

Gheorghe Ştefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în prezent director general al Direcţiei Generale de Pescuit din cadrul...

Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA pentru o afacere legată de vânzarea de plase de pescuit
Casa Naţională de Pensii, noi precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare 
Naţional vineri, 13 septembrie 2024, 05:55

Casa Naţională de Pensii, noi precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare 

Casa Naţională de Pensii transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în...

Casa Naţională de Pensii, noi precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare 
Şefa Registrului Comerţului a fost demisă!
Naţional joi, 12 septembrie 2024, 19:51

Şefa Registrului Comerţului a fost demisă!

Şefa Registrului Comerţului, demisă după saptămâni de nefuncţionare a noului sistem informatic de înregistrare a firmelor. Directorul general...

Şefa Registrului Comerţului a fost demisă!
Naţional marți, 10 septembrie 2024, 06:17

BEC: La alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, operaţiunile electorale se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare

Operaţiunile electorale se vor desfăşura, la alegerile parlamentare din 2024, în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile...

BEC: La alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, operaţiunile electorale se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare
Naţional duminică, 8 septembrie 2024, 11:14

La Ţebea încep Serbările Naţionale dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu

Două secole. Atât se împlinesc în acest an de la naşterea celui care a fost cunoscut drept „Crăişorul munţilor”, luptător pentru...

La Ţebea încep Serbările Naţionale dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu
Naţional duminică, 8 septembrie 2024, 11:02

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie...

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică
Naţional sâmbătă, 7 septembrie 2024, 18:00

Destructurare a două grupări infracționale, specializate în infracțiuni informatice și spălare a banilor, în cadrul unei acțiuni judiciare complexe a procurorilor din România și SUA

Autoritățile române în colaborare cu cele din SUA au destructurat o grupare româno-bulgară care clona date de pe carduri. Au fost retrase sume...

Destructurare a două grupări infracționale, specializate în infracțiuni informatice și spălare a banilor, în cadrul unei acțiuni judiciare complexe a procurorilor din România și SUA