Victor Ponta cere continuarea verificărilor privind retrocedările de terenuri
Articol editat de Mirabela Afronie, 24 aprilie 2014, 10:19
Victor Ponta afirmă că cercetările efectuate de Corpul său de Control în cazul vânzărilor de terenuri din Comuna Nana, judeţul Călăraşi, au evidenţiat că există un fenomen al retrocedărilor ilegale.
Premierul le-a cerut miniştrilor să continue verificările în ceea ce priveşte retrocedările de terenuri făcute în ultimii 10 ani, în urma cărora şeful guvernului spune că mai multe persoane publice s-au îmbogăţit. Victor Ponta a mai afirmat că cercetările efectuate de Corpul său de Control în cazul vânzărilor de terenuri din Comuna Nana, judeţul Călăraşi, au evidenţiat că există un fenomen al retrocedărilor ilegale, în care sunt implicate persoane publice, până la nivel de preşedinte.
„Vreau să vă cer tuturor să continuaţi controalele administrative. Acolo unde descoperiţi nereguli… Până la urmă, cazul de la Nana descoperit de presă a fost documentat de către Corpul de control al prim-ministrului şi relevă un fenomen al retrocedărilor ilegale şi al persoanelor publice până la nivel de preşedinte, care în aceşti 10 ani au folosit retrocedările ilegale pentru îmbogăţirea proprie şi sunt convins că justiţia, după decembrie, se va pronunţa în acest sens”, a declarat premierul.
În legătură cu informaţiile apărute în mass media cu privire la „suspendarea” Comisiei de Anchetă „Nana”, Mihai Fifor, preşedinte acesteia a precizat:
„La data de 16 aprilie a.c. Parchetul General a anunţat începerea urmării penale in rem în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi a formulat o solicitare către Birourile Permante ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în privinta clarificării situaţiei juridice a Comisiei şi a mandatului acesteia.
Această comisie specială de anchetă a fost înfiinţată prin Hotărârea Parlamentului României nr. 74 din 10 dec.2013, la propunerea Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului şi, pe cale de consecinţă, Birourile Permanente reunite vor trebui să decidă continuarea sau încetarea activităţii Comisiei”, se precizează într-un comunicat semnat de Mihai Fifor, preşedinte Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi.