Populaţia României scade din cauza sporului natural negativ şi a emigrării
În România, schimbările demografice şi migraţia au un impact semnificativ asupra dinamicilor pieţei forţei de muncă – afirmă Comisia Europeană în raportul semestrial de ţară, dat astăzi publicităţii.
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 februarie 2020, 08:51
Populaţia continuă să scadă deoarece sporul natural în România este negativ, iar migraţia este vizibilă.
Acum doi ani, românii au fost cel mai mare grup de cetăţeni din Uniunea Europeană de vârstă activă, 20-64 ani, care locuiau în alte state membre, peste două milioane şi jumătate.
Emigraţia românilor de vârstă activă a crescut cu 7% faţă de 2017, fapt care necesită eforturi continue pentru a recalifica şi îmbunătăţi calificarea forţei de muncă rămase în ţară – subliniază Executivul European.
Evoluţiile pozitive de pe piaţa forţei de muncă din România continuă, sprijinite fiind de creşterea economică susţinută, dar persistă deficitul de angajaţi.
Totuşi, diferenţele rămân între regiuni şi grupurile de populaţie. În pofida unei uşoare îmbunătăţiri, inactivitatea rămâne ridicată: anul trecut, în trimestrul al treilea, era de aproape 32%.
Stimulentele pentru angajare au avut, însă, un impact minor asupra reducerii inactivităţii – relevă raportul Comisiei.
Procentajul tinerilor care nu urmează o formă de învăţământ, nu sunt angajaţi sau nu sunt în programe de formare profesională este unul din cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
În contextul creşterii cererii pentru angajaţi şi al scăderii şomajului, lipsa de forţă de muncă persistă în unele sectoare, precum servicii, construcţii şi industrie.