Peste jumătate dintre localităţile din România „nu au medicii necesari”
Peste jumătate dintre localităţile din România, mai exact 53%, nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienţi, raportat la populaţia existentă.
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 februarie 2020, 09:07
În acelaşi timp, în câteva mari oraşe, există un excedent de doctori în această specialitate – relevă cele mai recente date centralizate de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi publicate astăzi. Informaţiile sunt valabile pentru luna august a anului trecut.
Analiza făcută de medicul Cătălin Petrencic, de la Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, arată că pe de-o parte există deficit de medici de familie şi pe de altă parte este un exces din această specialitate, în anumite localităţi.
Această situaţie este accentuată şi de distribuţia inechitabilă a medicilor de familie pe teritoriul României.
Documentul scoate în evidenţă că în peste 1.400 de localităţi, oraşe şi comune este un deficit de peste 2.100 de medici de familie.
La prima vedere pare că nu ar fi un deficit foarte mare, însă datele prezentate scot în evidenţă că doar aproape jumătate din localităţile din România nu au deficit de medici de familie şi, în acelaşi timp, există oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca şi Oradea, în care există excedent de medici de familie. Surplusul total în 271 de localităţi este de 575 de medici de familie.
Numai Bucureştiul are în plus 100 de medici de familie.
Doctorul Cătălin Petrencic precizează, în document, că România nu e singura ţară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, însă în alte state europene, s-au luat măsuri pentru remedierea situaţiei.
Sursa: RRA
Foto: radiocluj.ro