Peste 3.000 de români, în penitenciarele din Peninsulă
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 mai 2014, 10:43 / actualizat: 16 mai 2014, 19:48
Atât Italia, cât şi România au penitenciarele suprapopulate, a declarat ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, care s-a întâlnit joi la Roma cu omologul său italian, Andrea Orlando Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a întâlnit joi la Roma cu omologul său italian, Andrea Orlando, cu care a examinat între altele situaţia deţinuţilor români din Peninsulă. El a avut discuţii şi cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din Italia, pentru ca vineri dimineaţă să viziteze penitenciarul Rebibbia din Roma, în care se află în prezent aproximativ 450 de deţinuţi români.
Pe fundalul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, al schimbului de experienţă dintre magistraţii români şi cei italieni şi al raporturilor de cooperare tot mai strânse, ministrul justiţiei de la Bucureşti, Robert Cazanciuc, s-a întâlnit joi cu omologul său italian, Andrea Orlando.
Cei doi oficiali au discutat şi despre deţinuţii români din penitenciarele din Peninsulă.
„3.000 şi ceva de deţinuţi români în penitenciare, la o populaţie de un milion de locuitori, nu este o cifră foarte mare, deci am discutat astăzi cu ministrul italian de justiţie, românii, în cea mai mare parte, sunt integraţi, bine văzuţi. Sigur, sunt excepţii ca peste toţ ca şi în ţară. N-aş putea spune că sunt priviţi altfel, cu excepţia, evidenţ a unor accidente nefericite atunci când se exacerbează anumite lucruri, dar, în general, românii sunt bine văzuţi şi destul de apreciaţi în Italia, ca şi în Spania. „
„Ieri am avut discuţii cu omologul din Spania şi aceleaşi cuvinte de apreciere aduse românilor din Spania, care sunt bine integraţi şi care au contribuit destul de mult la progresul economic al acestor ţări din ultimul timp”, a declarat Robert Cazanciuc.
Deţinuţii pot fi transferaţi în România.În ciuda suprapopulaţiei din penitenciarele din România, ministrul Cazanciuc susţine că este posibil transferul deţinuţilor români din Italia.
„Avem în momentul de faţă 150 de cereri aproximativ de transfer în curs de soluţionare în România şi cu siguranţă în foarte scurt timp ele vor fi soluţionate. Din păcate, atât Italia, cât şi România se confruntă cu o situaţie de suprapopulare în penitenciare. Din păcate, şi noi şi Italia suntem într-un clasament de care vorbim mai puţin, şi anume la condamnările CEDO pentru condiţiile improprii din penitenciare, România este pe locul I în statele membre ale Uniunii, iar Italia pe locul II.”
„E adevăraţ Italia e la distanţă destul de mare faţă de România. Nu acesta este motivul pentru care, să spunem, anumite proceduri nu se derulează mai repede. Nu este foarte uşor să iei un deţinut dintr-o ţară membră a UE să-l duci acasă.”
„Se întâmplă uneori ca anumiţi deţinuţi să nu-şi dorească neapărat să participe la această procedură; preferă din diverse motive să rămână în acest spaţiu, mai ales atunci când cea mai mare parte din cei care pot sprijini într-un fel sau altul se află în Italia”, a mai declarat Robert Cazanciuc.
Ministrul Robert Cazanciuc a avut o întâlnire şi cu episcopul ortodox român al Italiei şi preoţii capelani de la Roma, care acordă asistenţă spirituală deţinuţilor români din penitenciarele din Italia.