Pedepse mai aspre pentru infracţiunile comise în timpul stării de urgenţă
Orice infracţiune săvârşită împotriva unei persoane bolnave sau profitând de restricţiile şi de situaţia din această perioadă va fi pedepsită în regim agravant.
Articol editat de Casandra Silitra, 27 martie 2020, 07:26
Ministerul Justiţiei a început o campanie de informare privind pedepsele aplicate în timpul stării de urgenţă.
În cazul tâlhăriei calificate în urma căreia are loc o vătămare a victimei sau moartea acesteia, pedeapsa ajunge până la 20 de ani de închisoare. Infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, adică transmiterea prin orice mijloace a unei boli infecto-contagioase de o persoană care ştie că suferă de această boală, dacă s-a produs moartea unei persoane, se pedepseşte cu maximum de 17 ani de închisoare.
Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infracţiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
În cazul săvârşirii a trei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condiţiile menţionate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 de ani şi patru luni de închisoare. Declaraţiile false sau nedeclararea unor fapte către autorităţile abilitate poate fi pedepsită ca infracţiune, iar dacă fapta este comisă profitând de starea de urgenţă, pedeapsa poate ajunge până la şapte ani de închisoare.
În cazul evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu produse sanitare, maximul pedepsei ajunge la 17 ani de detenţie, dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 de euro.
Cu maximum 12 ani de închisoare vor fi pedepsite persoanele care profită de starea de urgenţă şi prezintă la Autoritatea Vamală documente de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri, deci falsificate.
romania-actualitati.ro