Până în 29 noiembrie, 700 de persoane vor putea face testul HIV, gratuit la domiciliu!
Asociaţia Română Anti-SIDA, membră a Coaliţiei Plus organizează prima ediţie a Săptămânii Internaţionale a Testării HIV în România. 700 de persoane vor putea face testul HIV, gratuit la domiciliu, folosind un autotest până în 29 noiembrie, ne-a declarat coordonatorul acestei campanii Mihai Lixandru.
Articol editat de Daiana Rosca, 27 noiembrie 2020, 09:35
În primele şase luni ale lui 2020 s-au realizat cu 75% mai puţine teste HIV decât în aceeaşi perioadă a lui 2019, ca urmare a măsurilor de reducere a propagării cazurilor de COVID-19.
Săptămâna Internațională a Testării este o inițiativă a Coaliției PLUS, rețea internațională de organizații din domeniul HIV și al hepatitelor virale, în care ARAS este membră. Campania își propune sensibilizarea publicului larg și a persoanelor vulnerabile cu privire la problematica testării HIV, un prim pas împotriva acestei epidemii. În cadrul acestei prime ediții, ARAS, în parteneriat cu Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, derulează un proiect-pilot de autotestare în întreaga țară, cu scopul de a crește accesul la testare HIV pentru toate categoriile de populație, astfel încât cât mai multe persoane să-și cunoască statutul serologic să înceapă tratamentul corepunzător, contribuind la stoparea transmiterii.
Datorită sprijinului oferit de Coaliția Plus, 700 de persoane se vor putea testa la domiciliu folosind un autotest HIV, pe care ARAS îl va trimite gratuit, prin curierat rapid. În ciuda progreselor realizate în ultimii ani, accesul la testare și diagnosticarea precoce rămân o problemă în majoritatea țărilor lumii. Aproape 50% dintre cazurile nou-descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, deja în faza de SIDA – conform datelor prezentate în rapoartele naționale 2015-2019, realizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România – INBI „Prof. Dr. Matei Balş”.
Testarea este un prim și important pas în controlarea infecției cu HIV/SIDA și în stoparea ei. Depistarea precoce prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru individ, acesta putând avea acces la servicii medicale specializate, dar și pentru societate în general. Un pacient diagnosticat timpuriu va putea ajunge mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă și astfel el nu mai transmite virusul.
„Autotestul a devenit în prezent o necesitate, mai ales în contextul actual determinat de Coronavirus, când testarea a scăzut la nivel național. Prin acesta putem asigura accesul la testare HIV ușor și mai ales în siguranță pentru oricine dorește să se testeze, indiferent de localitate sau de perioada zilei” ne-a declarat Mihai Lixandru, coordonator al Săptămânii Internaționale e Testării – ARAS.