Ordonanța anti-plastic a intrat în vigoare
În data de 2 septembrie 2021 intră în vigoare Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. De la această dată, mai multe produse uzuale din plastic nu vor mai putea fi introduse în piață.
Articol editat de Valentina Adam, 2 septembrie 2021, 08:56
Conform economica.net, produsele din plastic de unică folosință, produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile și echipamentele de pescuit care conțin plastic sunt reglementate, începând cu 2 septembrie, de o nouă ordonanță simplă (OG 6/2021) ce transpune în legislația națională o Directivă Europeană privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva 904/2019).
Iar acest lucru înseamnă că, de la această dată, pentru anumite categorii de produse va fi interzisă punerea pe piață, iar pentru altele vor fi aplicate ținte de reducere a consumului. Ordinanța impune, de asemenea, un calendar pentru producătorii de astfel de produse care trebuie să își asume anumite costuri legate de gestionarea deșeurilor dar și să schimbe unele ambalaje.
Ce se întâmplă începând cu 2 septembrie 2021
Mai exact, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, adică 2 septembrie 2021, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:
- Bețișoare pentru urechi, cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului privind dispozitivele medicale
- Tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești)
- Farfurii
- Paie pentru băuturi, cu excepția cazului în care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului privind dispozitivele medicale.
- Agitatoare pentru băuturi
- Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
- Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:
a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
b) sunt de regulă consumate din recipient;
c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast-food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
- Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora
O perioadă, aceste produse ar mai putea fi găsite în comerț, întrucât stocurile pe care comercianții din România inca le mai au, nu au fost epuizate. Interdicția stabilită prin OUG se referă doar la punerea pe piață de noi produse de plastic din momentul intrării în vigoare a prezentului act normativ.
Noi marcaje pe etichetele produselor
Tot de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, adică 2 septembrie, anumite produse din plastic de unică folosință vor trebui să poarte pe ambalaj, sau direct pe produs, atunci când sunt introduse în piață, un anumit marcaj.
Marcajul trebuie să fie clar, lizibil, să nu se poată șteargă și să informeze consumatorii cu privire la:
- opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respecti;
- prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului;
Produsele care vor trebui astfel marcate sunt:
- Absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane
- Șervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic
- Produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun
- Pahare pentru băuturi
Ordonanța de urgență vine și cu noi reglementări privind răspunderea extinsă a producătorilor, dar acestea vor fi obligatorii etapizat. Astfel, aplicându-se principiul „poluatorul plătește”, s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea și curățarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină și să reducă astfel de deșeuri.
Exemple de produse vizate: recipiente pentru alimente; pachete și folii; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; pungi de transport din plastic subțire, șervețele umede; baloane; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.