O comisie de experți va evalua spitalele în care sunt internați răniții în urma incendiului din Colectiv
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 decembrie 2015, 13:54
O comisie de experți medicali de la nivelul Ministerului Sănătății va merge în următoarele 7 zile în spitalele în care sunt internați răniți în urma incendiului din Colectiv și va evalua fiecare caz în parte pentru a stabili un program adecvat de recuperare medicală, a anunțat luni coordonatorul Grupului integrat de intervenție în criză, psihologul Gabriel Diaconu.”În această dimineață am discutat care este orizontul de așteptare și avem niște borne de așteptare la trei luni, la 6 luni, la 12 și la 24 de luni”, a spus Diaconu.
Potrivit acestuia, în cazul transferului în străinătate, ”experiența medicală și judecata medicală vor prevala”.
„Dorința familiilor este suverană pentru noi. Pe de altă parte experiența medicală și judecata medicală vor prevala. Din acest punct de vedere trebuie să înțelegeți că suntem racordați la standarde europene. Ceea ce putem să oferim și prin legislația românească și prin infrastructura românească vom oferi. Pe de altă parte, acolo unde considerăm și judecăm că este un beneficiu medical pentru pacient vom încuraja chestiunea aceasta (n.r. să fie dus în străinătate)”, a spus Diaconu.
El a precizat că din comisie fac parte ”autorități în domeniu”, iar aceștia vor trebui să se pună de acord pe fiecare dosar.
„Prin absurd, dacă toți pacienții ar trebui transferați și toți pacienții ar beneficia, toți pacienții vor fi transferați și toți pacienții vor beneficia. Pe de altă parte, situația la acest moment este una bună pentru mulți dintre ei. Ceea ce ne preocupă pe noi este că vine sezonul rece și avem un drum înainte și dorim pentru acești oameni să petreacă cât mai puțin timp prin circuitul birocratic și administrativ. Ne dorim să ajungă la noi în siguranță, ne dorim să tremure cât mai puțin pe drumuri și ne dorim să fie cât mai bine recuperați”, a afirmat acesta.
El a susținut că întâlnirea comisiei de luni de la sediul Ministerului Sănătății nu are nicio legătură cu infecțiile nosocomiale din spitale și declarațiile din presă din ultima perioadă.
„Discuția de aici (n.r. de la MS) este programată în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de presă din ultima vreme. Eu știu care este strategia pe care am scris-o în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de la Spitalul de Arși. (…) Chestiunea infecțiilor intraspitalicești nu are nicio legătură cu lotul Colectiv. Infecțiile nosocomiale există pe majoritatea secțiilor din lumea asta, inclusiv la Spitalul de Arși. Nu este obiectivul de lucru al Grupului integrat de intervenție să discute despre infecțiile nosocomiale, obiectivul nostru de lucru este să îi ajutăm pe acești oameni să atingă reabilitare și sănătate”, a declarat Gabriel Diaconu.
Acesta a arătat că mandatul grupului este limitat doar la pacienții din Colectiv și a menționat că vor fi acoperite costurile și pentru cei neasigurați.
„Prioritatea sunt pacienții care au fost răniți în Colectiv. (…) Mi-aș dori ca la un moment dat să existe un grup de intervenție în criză pentru toți pacienții din România. Pe de altă parte scopul și mandatul nostru sunt limitate la pacienții din Colectiv. (…) Mandatul meu și al colegilor mei este strict centrat pe pacienții Colectiv”, a spus Diaconu.
AGERPRES