O barjă încărcată cu 1.000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre, după ce a lovit un pod la graniţa dintre Serbia şi Croaţia
O barjă încărcată cu 1.000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre, după ce a lovit un pod la graniţa dintre Serbia şi Croaţia, conform adevarul.ro
Articol editat de Valentina Adam, 6 ianuarie 2024, 19:32
Potrivit Ministerul sârb al Mediului, barja, care s-a scufundat la aproximativ 40 de minute după miezul nopții, transporta 1.000 de tone de îngrășământ azotat. Agenția pentru Protecția Mediului monitorizează situația de pe Dunăre, a mai precizat Ministerul sârb.
În urma accidentului, nu au fost raportați răniți, potrivit AP. Barja este înregistrată în Germania. Nava a pornit din Austria către un port sârbesc de pe Dunăre, la nord de capitala Serbiei, Belgrad.
Precizările ministrului Mediului
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a precizat la Digi24 că până în acest moment nu avem depășiri față de valorile normale de azot pe secțiunea românească a Dunării.
Mircea Fechet: „Nu avem depășiri față de valorile normale și mă refer la azot, în special în Dunăre, nici la locul producerii incidentului, nici pe secțiunea românească a Dunării. Asta înseamnă că nu există un pericol imediat.
Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii, știm că debitul la intrarea în țară a Dunării e de aproximativ 9.000 metri cubi pe secundă, lucru care ne ajută, pentru că media lunii ianuarie este de 4-5.000. Asta înseamnă că, în cazul în care acest accident se confirmă, avem o diluție semnificativă care ar putea atenua șocul de poluare. Estimările specialiștilor din România este că și în situația în care acest accident s-a întâmplat și acel azot ajunge să fie diluat în apă, nu vom avea probleme pe teritoriul românesc. Pe de o parte, din pricina debitului mare, pe de altă parte acel azotat fiind în saci, diluția se va face într-un timp mai îndelungat. Aș mai adăuga și faptul că temperatura scăzută a apei ne ajută. Pentru că nu favorizează înflorirea algelor
Autoritățile croate au dispus închiderea podului și a unui punct de trecere a frontierei cu Serbia, în timp ce au demarat o anchetă şi cercetează daunele la unul dintre pilonii podului care a fost lovit de navă.
foto marinetraffic.com