Noi măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului
Noi măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului au fost incluse aseară de Guvern în Hotărârea privind starea de alertă.
Articol editat de Mirabela Afronie, 30 iulie 2020, 07:07
S-a decis ca pentru localităţile sau judeţele unde există un număr mare de cazuri să se poată decide limitarea programului de funcţionare a teraselor, iar accesul să fie permis doar în limita locurilor pe scaune. De asemenea, în zonele aglomerate unde nu se poate respecta distanţarea socială, se poate institui obligaţia ca masca de protecţie să fie purtată chiar dacă este vorba de un spaţiu deschis. Decizia va fi luată la nivel local, a explicat premierul Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Practic, noi vom împuternici comitetele judeţene pentru situații de urgență, la propunerea direcțiilor de sănătate publică, care trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferitele categorii de activități, comitetul județean dispune obligativitatea portului măştii pentru anumite activităţi şi în intervalele orare în care se creează aglomerația.
La finalul şedinţei de Guvern, s-au făcut mai multe precizări legate de noile măsuri.
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măștilor de protecție nu este obligatorie pentru copiii sub cinci ani. Aşadar, autoritățile locale vor stabili care sunt locurile publice deschise unde se vor purta măști și intervalul orar. De asemenea, patronii de terase vor fi obligaţi să primească clienți atât cât au numărul de scaune – şi aici apare o noutate: în zonele cu risc epidemiologic, ridicat terasele se vor închide în anumite intervale de timp. Astăzi va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care va stabili zonele și intervalele de timp.
Şi ministrul muncii, Violeta Alexandru, a prezentat un act normativ privind dublarea alocațiilor pentru copii la 300 de lei pentru cei între 2 si 18 ani și 600 de lei pentru cei între 0 și 2 ani și pentru copiii cu dizabilități. Dublarea se va face în etape, de la 1 septembrie anul acesta, cu 20%, tot cu 20% de la 1 ianuarie 2021 și cu 20% de la 1 iulie 2021, și în 2022, la fel, tot de două ori cu câte 20 la sută. Acest act normativ a fost prezentat în prima lectură și guvernul dorește să-l adopte în ședința de vineri. RRA