Ascultă Radio România Reșița Live

Noi mărturii din infern. Doi pacienții povestesc ce au trăit în tragedia de la Colectiv

club colectiv

Noi mărturii din infern. Doi pacienții povestesc ce au trăit în tragedia de la Colectiv

Articol editat de Mirabela Afronie, 12 noiembrie 2015, 12:29

Mărturii cutremurătoare vin din partea răniților din incendiul de la clubul Colectiv. Într-o conferință de presă susținută la Spitalul Bagdasar Areseni, câțiva pacienți, care au putut fi mobilizați din salon, au povestit clipele prin care au trecut în seara de 30 octombrie, dar și cum li s-a schimbat viața după tragedia din clubul bucureștean.

„Am fost cu prietenii mei din alte trupe, ca să susținem alți prieteni care atunci erau pe scenă și își lansau al doilea album. Când a izbucnit incediul a fost o stare de hipnoză generală, nimeni nu se aștepta la acest fenomen. Solistul a cerut un extinctor, dar se pare ca nu a fost nimic de ajutor. După câteva secunde a început focul puternic care a trimis lumea către ieșire, într-o busculadă de care nu aș vrea să aibă parte nimeni. Eram exact la mijlocul scenei, la patru metri de scenă, în fața camerelor principale de filmat”, apovestit Andrei Trifu, în vârstă de 44 de ani.

”În momentul acela, am reușit să îmi fac loc spre ieșire, am văzut că focul ia amploare și, din pregătirea mea de 25 de ani de armată, mi-am dat seama că ceva este în neregulă. Înainte am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos posibil. Am încercat să induc oamenilor o undă de reacițe, să reacționeze cumva pozitiv și să se salveze cât mai mulți. Spre ieșire s-a creat o busculadă, cei mai nepregătiți au încercat să tragă de cei din față ca să iasă. Eu, până înspre ieșire am reușit să îmi țin respirația cam un minut și jumătate, cu ochii închiși, m-am târât pe coate, așa cum am învățat în armată. Lucrul acesta mi-a salvat căile respiratorii. În momentul acesta cineva trăgea de piciorul meu stâng. Două persoane au reușit sa ridice persoana de pe piciorul meu și pe mine și să ne ducă departe de acel loc”, a mai spus Andrei Trifu.

Întrebat cine crede că este vinovat de producerea tragediei, acesta a răspuns: ”În primul rând, cei din conducerea clubului. Conducerea clubului trebuia să pună minimum de măsuri de siguranță în caz de incendiu. Aceste măsuri trebuie să existe în orice loc. Trebuie să existe un stingător, un hidrant, lucruri pe care să le manevrăm când se întâmplă astfel de fenomene. Eu cred că adevărații vinovați vor fi până la urmă pedepsiți. Eu am venit aici să susțin acești oameni minunați care ne-au ajutat să trecem peste durerile fizice și psihologice. Avem aici echipe care se ocupă de noi pe parcursul zilei și chiar în timpul nopții, care au renunțat la familie ca să se ocupe de noi”.

”A fost mobilizarea unei forțe umane în sprijinul nostru și în sprijinul victimelor și familiilor victimelor. Cred că iertarea va veni ușor, ușor, dar nu trebuie să uităm, pentru că dacă uităm, astfel de lucruri se vor întâmpla din nou”, a mai spus Andrei Trifu, care a ținut să menționeze că va merge în continuare la concerte în cluburi.

”Pe mine nu mă va opri un dezastru sau o nenorocire să fac ce îmi place, să merg cu drag să îmi ascult preietenii și să susțin muzica rock românească”, a spus pacientul.

”Am imaginile tinerilor exact înainte de dezastru, când erau toți fericiți, apoi am imaginea dezastrului în sine, dar deja face parte din viața mea, nu pot să șterg cu buretele”, a mai spus acesta.

Un alt pacient a spus că, împreună cu ceilalți răniți, încearcă să mențină o strae de spirit bună și că au fost îngrijiți exemplar de personalul de la Spitalul Bagdasar Arseni.

”Oamenii au văzut destulă tristețe, destulă moarte la televizor, destule victime. Ne întrebați dacă vom uita vreodată. Nu trebuie să uităm așa ceva. Așa ceva nu trebuie să se întâmple într-un stat civilizat. Cea mai mare avuție a lumii nu este petrolul sau banii, ci oamenii. Noi nu-i vom uita niciodata pe acei oameni deosebiți și vom dedica în fiecare an câte un concert comemorativ”, a spus pacientul.

”Starea de spirit noi încercăm să o ținem cât mai bună. Acceptăm lesne să râdem, să ne bucurăm de viață, pentru că am văzut că moartea este foarte urâtă. Încercăm să ne bucurăm de fiecare moment. Mulțumim voluntarilor, echipei de doctori, de asistente, femeilor care fac curățenie de 4-5 ori pe zi. Ne simțim iubiți de acești oameni”, a mai declarat acesta, precizând și că această experiență l-a făcut să își schimbe viziunea despre viață.

”Mi-am schimbat optica. Este mult mai plăcut să te bucuri decât să urăști. Este mult mai plăcut să faci un dar decât să iei ceva de la cineva. Suntem tratați extraordinar. Cine spune că sistemul medical românesc nu este bine pus la punct, nu cunoaște nimic. În acest spital am fost tratați din prima clipă ca membri ai familiei. Sunt doctori care au stat trei zile de gardă ca sa aibă grijă de noi”, a mai spus pacientul.

”Va fi măcar un concert pe an comemorativ pentru Colectiv, obligatoriu. Au fost în acel club foarte mulți artiști și sunt convins că se vor crea piese pe care le vom cânta împreună pe scenă. Ne-a impresionat solidaritatea umană, dorința de a face bine și tristețea când au pierdut un pacient care nu a putut fi salvat. Foarte mulți au scăpat și trăiesc astăzi și sunt ținuți în viață de mâinile acestor oameni, fără dânșii eram mulți morți, dar dânșii ne-au schăpat din gherele morții. Suntem impresionați până la lacrimi pentru că am văzut că în fața primejdiei nu suntem singuri”, a mai spus pacientul.

”Noi nu suntem aici să pedepsim pe cineva. Noi nu ne putem da cu părerea. Noi ne dorim ca lucrurile să aibă mersul lor firesc. Cei vinovați, daca vor fi găsiți vinovați, să plătească. Mulțumim omenilor care s-au gândit la noi, Spitalului Bagdasar Arseni care au avut grijă de noi ca de copii lor, mulțumim femeilor de serviciu care au avut în fiecare zi pentru noi o vorbă bună. Datorită dânșilor noi astăzi putem vorbi cu dumneavoastră. Suntem bucuroși că am văzut ca poporul român este un popor, nu este un circ. Noi am fost dezbinați 25 de ani, acum sunem uniți”, a mai precizat bărbatul.

Alex, un alt rănit, în incendiul din Colectiv a ținut și el să-și exprime aprecierea față de medici, subliniind că aceștia merită respectul și admirația tuturor.

”Primul cuvânt care îmi vine in minte este excelent. Nu știu cât de potrivit e, dar chiar mă simt foarte bine. Starea mea s-a schimbat foarte mult în bine. Sunt oameni geniali, care merită respectul nostru și aprecierea tuturor. Știu că se vorbește mult, se vorbește prost. Așa suntem noi învățați și e păcat, că rănim anumite persoane care fac bine. (…) Am fost cu o amica de-a mea. A scăpat, nu are nimic. Acum încercăm sa menținem starea de bine. Încercăm să uităm. Am văzut oameni care au murit în ochii mei. ”, a declarat tânărul.

Referitor la atmosfera din spital, pacientul a spus: ”Suntem o familie, ne iubim, a venit și multă dragoste de la oameni necunoscuți, voluntari. Știu ca vin oameni pe care nu îi cunosc și care vor sa ne ajute. Asta vreau să știți. Sunt oameni buni în România. Nu știam că e un număr atât de mare de români atat de buni care s-au unit, știu că au ieșit în stradă. Vreau să iasă în stradă cu un mesaj clar. De data asta credem într-o schimbare și ar fi bine sa începem cu schimbarea în spitale. Să investim în spitale”.

Printre răniții de la Spitalul Bagdasar Arseni se află și Andrei, un tânăr olimpic la matematică. El spune că nu regretă că a trecut prin această experiență, pentru că știe că tragedia prin care a trecut îl va face mai puternic.

”Voia bună este unul din lucrurile care ne ajută să trecem mai ușor peste ce s-a întâmplat. Eu studiez matematica și în timpul liber joc ping-pong sau jucam pentru acum trebuie să iau o pauză. Am fost chemat de un prieten care (…) văzuse că e concert gratis. Aș spune că nici măcar nu regret că am fost în acel loc, pentru că mi-a oferit o experiență de viață din care o să ies mai puterinc. Cel mai mult apreciez implicarea voluntarilor, că oamenii au ieșit în stradă pentru noi, că s-au dus la Colectiv pentru a aduce un omagiu”, a spus tânărul.

Sursa : B1.ro

Guvernul a decis: săptămâna prevenţiei gripei în România va fi marcată la începutul lunii octombrie
Naţional sâmbătă, 14 septembrie 2024, 12:44

Guvernul a decis: săptămâna prevenţiei gripei în România va fi marcată la începutul lunii octombrie

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect privind instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna Prevenţiei Gripei în...

Guvernul a decis: săptămâna prevenţiei gripei în România va fi marcată la începutul lunii octombrie
Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA pentru o afacere legată de vânzarea de plase de pescuit
Naţional vineri, 13 septembrie 2024, 19:37

Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA pentru o afacere legată de vânzarea de plase de pescuit

Gheorghe Ştefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în prezent director general al Direcţiei Generale de Pescuit din cadrul...

Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA pentru o afacere legată de vânzarea de plase de pescuit
Casa Naţională de Pensii, noi precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare 
Naţional vineri, 13 septembrie 2024, 05:55

Casa Naţională de Pensii, noi precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare 

Casa Naţională de Pensii transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în...

Casa Naţională de Pensii, noi precizări în cazul în care valoarea de pe cupon nu corespunde cu cea din decizia de recalculare 
Şefa Registrului Comerţului a fost demisă!
Naţional joi, 12 septembrie 2024, 19:51

Şefa Registrului Comerţului a fost demisă!

Şefa Registrului Comerţului, demisă după saptămâni de nefuncţionare a noului sistem informatic de înregistrare a firmelor. Directorul general...

Şefa Registrului Comerţului a fost demisă!
Naţional marți, 10 septembrie 2024, 06:17

BEC: La alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, operaţiunile electorale se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare

Operaţiunile electorale se vor desfăşura, la alegerile parlamentare din 2024, în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile...

BEC: La alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, operaţiunile electorale se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare
Naţional duminică, 8 septembrie 2024, 11:14

La Ţebea încep Serbările Naţionale dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu

Două secole. Atât se împlinesc în acest an de la naşterea celui care a fost cunoscut drept „Crăişorul munţilor”, luptător pentru...

La Ţebea încep Serbările Naţionale dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu
Naţional duminică, 8 septembrie 2024, 11:02

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie...

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică
Naţional sâmbătă, 7 septembrie 2024, 18:00

Destructurare a două grupări infracționale, specializate în infracțiuni informatice și spălare a banilor, în cadrul unei acțiuni judiciare complexe a procurorilor din România și SUA

Autoritățile române în colaborare cu cele din SUA au destructurat o grupare româno-bulgară care clona date de pe carduri. Au fost retrase sume...

Destructurare a două grupări infracționale, specializate în infracțiuni informatice și spălare a banilor, în cadrul unei acțiuni judiciare complexe a procurorilor din România și SUA