Ministerul Finanţelor lansează luni prima IPO pentru Fidelis,din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge, perioada de derulare fiind 27 martie – 10 aprilie, informează Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Articol editat de Valentina Adam, 27 martie 2023, 08:22
‘Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie Fidelis şi lansează la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) prima oferta de vânzare din acest an, în perioada 27 martie – 10 aprilie. Această este a 11-a oferta de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor zece oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro)’se arată în comunicatul BVB.
Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate în lei, au o maturitate de 1 an şi o dobândă de 7,7%. Un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, respectiv de la 5.000 de lei la 500 lei. Totodată, persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022 pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni.
În afară de tranşa dedicată donatorilor, ediţia Fidelis care debutează pe 27 martie va conţine şi tranşele uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,70% şi respectiv 7,35%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară. În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile, se menţionează în comunicat.
Deţinătorii de titluri de stat Tezaur sau Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Agerpres