Medicii de la terapie intensivă, care muncesc în echipamente de protecție ar putea avea program redus
Premierul Ludovic Orban a discutat marţi cu sindicatele din sănătate cărora le-a promis că va analiza posibilitatea reducerii programului de lucru al medicilor de la terapie intensivă, dar și creșterea sporului salarial pentru personalul tehnic, precum brancardierii și îngrijitoarele.
Articol editat de Mirabela Afronie, 29 iulie 2020, 09:24
Premierul Ludovic Orban a spus ca o variantă ar fi ca medicii de la terapie intensivă, care muncesc în echipamente de protecție, să lucreze trei ore, apoi să facă o pauză și să reia lucrul în echipamentul de protecție.
Premierul a mai spus că problema lipsei de personal la terapiile intensive se poate rezolva prin detașarea medicilor.
Ludovic Orban: „Noi am apelat la voluntariat. Aici răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul așteptărilor și ca atare vom utiliza instrumentul legal al detașării. Pentru anumite categorii de personal, cum sunt medicii anesteziști, care lucrează în secțiile de terapie intensivă, acel spor de 50%, pe care îl primesc pentru detașare să fie suplimentar față de sporul pe care îl primesc cei din secțiile de terapie intensivă și aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanță de urgență.”
Premierul a mai anunțat că vor crește și salariile medicilor de la direcțiile de sănătate publică.
Prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, s-a referit la creșterea sporurilor pentru personalul tehnic. Iulian Pope:” Vorbim despre personalul tesa, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, cei care astăzi sunt încă pe aplicare etapizată legii salarizării. Noi ne dorim ca acest personal să fie plătit la nivelul anului 2022 încă de anul ăsta.”
La această cerere premierul a răspuns că se va face o evaluare pentru a se vedea impactul bugetar. După aceea se va lua o decizie. RRA