Medicamentele generice ar putea să dispară de pe piaţa europeană
Medicamentele generice ar putea să dispară de pe piaţa europeană. Medicamentele generice reprezintă variantele mai ieftine ale produselor originale.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 noiembrie 2024, 08:42
Consiliul Uniunii Europene, din care fac parte reprezentanții statelor membre, a adoptat modificările făcute directivei privind apele urbane uzate.
Noile prevederi extind aplicabilitatea către comunitățile locale foarte mici și includ mai mulți poluanți sau poluatori.
România a votat în favoarea modificărilor aduse directivei, însă a atras atenția asupra posibilelor efecte negative care ar trebui gestionate din timp de Comisia Europeană.
Producătorii de medicamente și cosmetice, obligați să contribuie cu minimum 80% din costurile de tratare a apelor
Noua directivă spune că producătorii de medicamente și cosmetice sunt principala sursă de poluare cu microparticule. Astfel, aceștia vor fi obligați să contribuie cu minimum 80% din costurile de tratare a apelor pe acest segment.
Ei vor fi subiectul unei scheme pentru responsabilitate extinsă, în conformitate cu principiul care spune că poluatorul plătește.
Doar Polonia și Ungaria s-au opus modificărilor, iar Estonia s-a obținut.
România a votat în favoare, însă în declarația de poziție atrage atenția asupra investițiilor și costurilor ridicate pe care le implică directiva, în special în două privințe: în primul rând, costurile pentru sistemele de epurare, care de acum vor fi obligatorii pentru toate comunitățile ce depășesc 1000 de locuitori, iar în al doilea rând în privința costurilor pentru producătorii de medicamente generice.
Conform poziției României, aceste costuri suplimentare ar putea conduce la o criză a medicamentelor în țara noastră.
Prin urmare, autoritățile române solicită Comisiei Europene, dincolo de fonduri comunitare, să urmărească implementarea directivei, astfel încât să nu pună o sarcină inadecvată asupra populației care are voie de medicamente.
Modificările din directiva privind apele uzate urbane au fost adoptate și de Parlamentul European, astfel că vor intra în vigoare în curând.
Din momentul publicării, statele membre vor avea la dispoziție 31 de luni pentru a se conforma.
sursa: romania-actualitati.ro