Mărturii sfâşietoare ale mamei barmaniţei moarte în Colectiv, la un an de la tragedie
Articol editat de Mirabela Afronie, 29 octombrie 2016, 20:35 / actualizat: 31 octombrie 2016, 21:00
Speranţele şi planurile unei mame pentru fiica ei, de care era atât de mândră, s-au spulberat într-o secundă. În noaptea de 30 octombrie 2015, flăcările iadului au învăluit fără milă clubul Colectiv din Bucureşti, acolo unde sute de tineri veniseră la concertul formaţiei ”Goodbye to gravity”. Pentru mulţi, a fost o seară fatidică. La fel ca şi pentru Alexandra, o tânără veselă şi isteaţă de 26 de ani, care lucra ca barmaniţă în club.
“O visez des pe Alexandra, îmi dă semne din cer. Când se lasă seara, mă simt foarte rău pentru că mă iau tot felul de gânduri, mai ales vinerea. Nenorocirea s-a întâmplat într-o vineri….”, a povestit pentru Click!, printre lacrimi, Cristina Matache, mama tinerei.
Într-un an, cât a trecut de la tragedie, a umplut casa cu fotografiile Alexiei, singurul ei copil. ”Am pus poze cu ea în dormitor, în bucurărie peste toţ ca să o simt alături de mine tot timpul. Fiica mea era o fiinţă foarte puternică. Sunt momente când cauţ dar nu ştiu ce cauţ mă simt total dezorientată”, a adăugat mama barmaniţei de la clubul Colectiv. Pe 30 octombrie se face un an de la incendiul în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, iar mama Alexandrei se pregăteşte de parastas.
“Îi vom face o pomenire, aşa cum e creştineşte. Mergem la cimitir, apoi vom face o masă cu 40 de persoane dragi nouă. Duminică, vreau să merg cu soţul meu la clubul Colectiv, să aprind o lumânare, ca să aibă lumină fata mea pe lumea cealaltă. Alexis era singurul meu copil, acum nu mai am nimic. Casa este pustie, fără viaţă. Am mai rămas doar cu o pisicuţă paralizată, de care am grijă de şapte ani”, ne-a a mai spus mama tinerei.
Monument în memoria victimelor
La un an de la tragedia din clubul Colectiv, va fi înălţat un monument în memoria victimelor. Inaugurarea se va face duminică, 30 octombrie, în jurul orei 12.00, în Piaţa Bucur, în apropierea locului blestemat. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa la ceremonie şi şi-a exprimat speranţa că vor participa mulţi români la comemorarea victimelor tragediei. Guvernul a decis ca statul să plătească până în 2018 tratamentul răniţilor în incendiul din Colectiv.
******************
64 de oameni, majoritatea tineri, au murit în noaptea aceea sau în lunile care au urmat din cauza rănilor şi a infecţiilor intraspitaliceşti.
Peste 100 de persoane au fost rănite, iar lupta lor pentru tratare şi recuperare nu s-a încheiat nici acum.
După incendiul de la Colectiv zeci de mii de oameni au cerut, atât în capitală, cât şi în marile oraşe din ţară, schimbarea guvernului conduş la vremea respectivă, de Victor Ponta.
Cazul Colectiv a scos la iveală corupţia din sistemul de avizare a funcţionării unei firme şi de controlare a activităţii acesteia în domeniul protecţiei împotriva incendiilor, dar şi marile probleme din sistemul medical din România, între care infecţiile nosocomiale din spitale cu germeni extrem de rezistenţi la antibiotice, precum şi scandalul dezinfectanţilor diluaţi.
După Colectiv au fost modificate normele după care sunt achiziţionate substanţele dezinfectante, dar şi modul în care este controlată compoziţia acestora.
A crescut şi vigilenţa autorităţilor în ce priveşte protecţia la incendiu.
De exemplu Arena Naţională din Bucureşti nu a putut funcţiona timp de câteva luni, pentru că nu îndeplinea toate normele şi au existat cazuri în care pompierii şi poliţia au întrerupt manifestări publice la care supraaglomerarea risca să devină o problemă.