Mall-urile și sălile mari trebuie ventilate și testate înainte să fie deschise
Perioada de relaxare a măsurilor restrictive, generate de pandemia de COVID-19, programată după data de 15 mai, presupune un efort considerabil pentru a menține starea de sănătate a populației în parametri normali. O atenționare serioasă vine din partea specialiștilor și a medicilor, care avertizează că, înaintea deschiderii spațiilor mari, cum ar fi mall-urile, sălile de spectacole sau cinematografele, acestea necesită ventilație și testare.
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 mai 2020, 07:30
Este recomandat ca aceste proceduri să fie făcute fără prezența oamenilor în incintă. Explicația este aceea că instalațiile de climatizare au fost oprite în ultimele luni, în perioada cât spațiile mari au fost închise.
În acest timp, în tubulatura instalațiilor s-au dezvoltat culturi de fungi si spori, periculoși pentru sănătatea oamenilor, pentru că provoacă afecțiuni pulmonare.
“Trebuie să înțelegem că omenirea n-a încetat să funcționeze niciodată pentru 3 luni de zile. În toată tubulatura acestor instalații, s-au dezvoltat culturi de fungi si spori și punerea în funcțiune a acestor instalații nu trebuie să se facă în prezența umană. Toți deținătorii acestor sisteme trebuie să facă manevre cu 2 -3- 4 zile înainte de a intra oamenii în magazine, mall-uri cinematografe, să facă ventilație intensă. Pentru că, pur si simplu, este necesară prezența oxigenului proaspăt, a aerului care vine din exterior, care a fost tratat de razele UV ale soarelui. Trebuie luate în calcul aceste manevre, care sunt desebit de importante”, a spus inginerul Dan Beiu, inventatorul unui nebulizator cu dispersie automată 3D, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Dispozitivul inventat de inginerul român este unic în acest moment în lume, iar Dan Beiu a fost contactat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a oferi detalii despre invenția sa, pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea rapidă a coronavirusului.
Aparatul este folosit în acest moment pentru dezinfectarea sălilor de operații de la Institutul Matei Balș și din alte spitale.
Spațiile neventilate trebuie testate microbilogic și viral
Medicul Theo Trandafirescu , profesor universitar la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, este de părere că pentru a redeschide spațiile mari, care nu au fost ventilate mult timp, este nevoie chiar de o analiză microbiologică și virală, pentru a nu crea toxicitate pulmonară.
“Spațiile neventilate sunt predispuse la o concentrație mai mare de substanțe chimice și de fungi și spori. Spațiile închise de la clădirile mari sunt concepute cu o ventilație bună, în general. Dar, pentru a reîncepe activitatea, trebuie făcută o analiză microbilologică și una virală. Înainte de a se reîncepe activitatea în aceste spații închise, ele trebuie ventilate și probabil, testate pentru toxine microbiologice si toxine chimice pe care nu le vedem, pentru că sunt de mărimi foarte mici. Dacă sunt foarte mici, de ordinul micronilor, se pot opri în nas, altele traversează până la nivelul plămânilor, cauzând afecțiuni foarte puternice. Trebuie văzut dacă este sigur să te întoci la locul de muncă”, a punctat medicul român din New York.
Vitaminele C și D, esențiale pentru imunitatea organismului
Medicul Theo Trandafirescu a vorbit și despre întăriea imunității organismului, în contextul pandemiei de COVID-19. În momentul de față, sunt două lucrări esențiale: descoperirea unui vaccin anti Covid-19 și creșterea imunității organismului. În primul rând, o alimentație bogată in vitamine și legume, un regim de viață sănătos și un somn bun sunt cele mai eficiente metode de menținere a unei imunități bune a organismului.
În plus, potrivit unor studii, vitaminele C și D contribuie la obținerea imunității.
“Anumite date spun că vitamina C ar reduce infecția virală din plămâni. Studiile nu sunt avansate, dar trebuie folosite. În China se folosește destul de des. Vitamina D este esențială pentru absorbția de calciu și contribuie la imunitate. Ea este produsă prin expunerea la soare. Nu sunt date care să aibă legătură cu COVID-19, dar o asociere medicală bazată pe experiență, arată că dacă nu ieșim din casă și nu suntem expuși la soare, fiind în carantină trebuie să luam vitamina D. În general aici se dau 50.000 de UI pe săptămână”, a afirmat medicul Theo Trandafirescu.
De asemenea, Zincul are roluri multiple în reducerea duratei infecțiilor gripale, iar melatonina este un puternic antioxidant, care poate avea efecte antivirale directe. Cert este că personanele vulnerabile la COVID-19, cele care au peste 65 de ani, vor trebui să schimbe total stilul de viață și după ridicarea restricțiilor.
Astfel, prevenția, distanțarea socială, protecția și evitarea intrării în contact apropiat cu persoane care strănută sau tușesc, precum și respectarea strictă a normelor de igienă vor trebui să devină un mod de viață. RRA