Iohannis despre extinderea UE în 2030: E nerealist să avansăm acum astfel de termene
Summitul Comunităţii Politice Europene – România susţine procesele de aderare, nu numai pentru Republica Moldova şi Ucraina, ci şi pentru ţările din Balcani, însă, preşedintele României spune că termenul de 2030 este nerealist pentru a vorbi de extindere concretă.
Articol editat de Mirabela Afronie, 6 octombrie 2023, 08:08
În România vor fi aduse sisteme de apărare antidronă suplimentare, în contextul atacurilor asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul omunităţii Politice Europene de la Granada, Spania.
El a catalogat aceste atacuri asupra porturilor ucrainene drept crime de război, deoarece acolo sunt doar infrastructuri civile.
Prima zi de întâlniri s-a încheiat aducând concluzii mai mult din declaraţii decât din întrunirile din cadrul summitului. Preşedintele ucrainean Zelenski, aflat pentru prima dată în Spania de la începutul conflictului, a avut o întâlnire separată cu premierul spaniol Sanchez. A reieşit că Madridul va suplimenta ajutorul militar şi financiar pentru Kiev. De asemenea, conform preşedintelui ucrainean, a fost o discuţie concretă legată de extinderea UE.
Chiar dacă este vineri pe ordinea de zi, acest subiect a fost principalul abordat în declaraţii, premierul Spaniei a spus că e momentul ca sintagma pentru UE să se schimbe din „cei 27 în cei 35”. Ca şi alţi lideri, a subliniat că lărgirea aceasta trebuie făcută după o reformă puternică a felului în care funcţionează şi se iau decizii în Uniune.
Josep Borrell, comisarul pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a UE, a spus la rândul lui că admiterea de noi membri înseamnă reformarea. „Nu putem lăsa ca Uniunea să devină un fel de vine cine vrea şi pleacă când vrea” – a spus Josep Borrell.
România susţine procesele de aderare, nu numai pentru Republica Moldova şi Ucraina, ci şi pentru ţările din Balcani, însă, preşedintele României spune că termenul de 2030 este nerealist pentru a vorbi de extindere concretă.
„Dacă se va face un pas hotărât în ce priveşte Ucraina sau Moldova nu se va decide vineri. Vineri este o şedinţă informală, fără decizii. Sunt discuţii care vor duce la o agendă strategică pentru anii care urmează. Pentru mine, personal, şi pentru noi în România evident că este foarte important ca Ucraina şi Moldova să facă paşi rapizi spre integrarea europeană. De aceea, am şi făcut un lobby foarte puternic.„, a declarat Klaus Iohannis.
Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI
Foto: Facebook Klaus Iohannis