[UPDATE] Codul roşu de inundaţii în Teleorman a fost ridicat
Sătenii au salvat ce au mai putut, în special animalele. Locuitorii s-au mai confruntat cu o situaţie similară în anul 2005, când apele le-au distrus gospodăriile.
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 aprilie 2014, 10:47 / actualizat: 22 aprilie 2014, 13:36
Marţi, 22 aprilie 2014
Populaţia din zonele afectate de inundaţii va fi sprijinită financiar, a anunţat premierul Victor Ponta, care se află astăzi în judeţul Teleorman pentru a evalua pagubele produse de revărsarea apelor. Despre aceste ajutoare se va discuta în şedinţa de guvern de mâine.
Codul roşu de inundaţii valabil pentru Telorman a fost ridicat. Potrivit hidrologilor, acum este în vigoare o atenţionare cod galben pentru râurile Vedea, Călmăţui şi Parâul Câinelui.
Luni, 21 apilie 2014
Inundaţiile din ultimele zile s-au soldat cu patru morţi şi aproape 600 de persoane evacuate. Potrivit unui ultim bilanţ al autorităţilor, 35 de localităţi sunt afectate de revărsarea apelor. Oamenii sunt avertizaţi să nu se aventureze pe cursurile de apă crescute în urma precipitaţiilor abundente. Unul din cele mai afectate judeţe este Teleorman, unde un dig care nu a fost consolidat de 40 de ani face ca râul Vedea să inunde gospodăriile din mai multe sate.
Sătenii au salvat ce au mai putut, în special animalele. Locuitorii s-au mai confruntat cu o situaţie similară în anul 2005, când apele le-au distrus gospodăriile.
„Casă inundată, toate anexele. Animalele le-am scăpaţ de bine, de rău. Porcii sunt în căruţă, vaca este la un vecin, calul este un vecin. Numai de veghe, când la scaun, când la dig, când în colo, când în colo. :Am apă de un metru în casă. Aşteptăm promisiuni. De la revoluţie şi până acum numai ni se promite că se face dig de protecţie. Nu se ia nicio măsură” spun cei afectaţi de inundaţii.
Şeful executivului, Victor Ponta, a participat astăzi la şedinţa Centrului Operaţional de Comandă pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile spun că au trimis pe teren 25 mii de persoane din Ministerul de Interne, care au acţionat în 555 de misiuni de salvare. Dincolo de misiunile de salvare şi evacuare, autorităţile au trebuit să consolideze digurile de protecţie, pentru că au fost 14 cazuri de fisurare.
Secretarul de stat Raed Arafat spune că au existat cazuri în care localnicii au refuzat evacuarea.
„În fiecare situaţie avem, fie că au căzut în albia râului, dar ei erau într-o zonă pe uscat când au căzut; fie că unii au încercat să traverseze râul pe propria răspundere; şi pluş barca de la Buzău, care au folosit o barcă improvizată, cinci persoane, şi au încercat să traverseze râul, s-a răsturnaţ trei salvaţi, doi dispăruţi” a spus Raed Arafat.
Premierul Victor Ponta afirmă că în şedinţa de guvern, de miercuri, se va discuta despre ajutorul pentru cei afectaţi de inundaţii.
……………………………………..
În sudul ţării, grav afectat de inundaţiile din ultimele zile, ploile au încetat în aproape toate zonele. Râurile revărsate au început să se retragă, însă se menţine pericolul viiturilor. La Adâncata, în judeţul Ialomiţa, digul de protecţie a fost supraînălţat. Situaţia rămâne tensionată în judeţul Teleorman, unde sute de hectare de terenuri sunt inundate şi peste 100 de persoane au fost evacuate din calea apelor.
În Olt nu mai sunt locuinţe inundate, iar apele din gospodăriile oamenilor au început să se retragă. Şi în judeţul Prahova situaţia se îmbunătăţeşte, nu a mai fost nevoie de evacuarea controlată a apei din barajul de acumulare de la Paltinu.
Chiar dacă ploile au încetat, ameninţarea inundaţiilor nu a trecut , avertizează hidrologii. Potrivit specialiştilor, rămân sub avertizare cod roşu, până astăzi la ora 18,00, râurile din judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Prahova. Alte judeţe din Muntenia şi Oltenia sunt sub cod portocaliu de inundaţii. Se aşteaptă şi creşteri de debite ale râurilor, în urma propagării viiturilor formate anterior, pe Jiul mijlociu şi inferior, afluenţii Oltului şi în bazinele Vedea, Argeş şi Ialomiţa. Şi pe Dunăre, debitul la intrarea în ţară va fi în creştere şi va depăşi 5.900 de metri cubi pe secundă.
Duminică, 20 aprilie 2014, ora 18
În judeţul Teleorman, un tronson de 50 de metri din Drumul Naţional 54 este inundat, la kilometrul 65, din cauza deversărilor controlate ce se efectuează la barajele de pe râul Olt. POliţiştii de la Centrul Infotrafic le recomandă şoferilor să ţină cont de faptul că nu se poate circula temporar pe acest segment de drum. Avertizarea Cod Roşu de inundaţii instituită de Administraţia Naţională Apele Române pentru cursuri de apă din cinci comune din judeţul Teleorman a fost prelungită până mâine, la ora 12.00. Codul Roşu vizează râul Teleorman, pentru comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca. Este cod portocaliu de inundaţii până mâine la ora 12 pe râul Vedea, pe un sector din judeţul Olt. Astăzi la prânz, în judeţul Teleorman peste o sută de persoane erau izolate din cauza apelor şi peste 60 fuseseră evacuate, iar 700 de animale au fost de asemenea evacuate.
Codul roşu de inundaţii a fost extins şi pentru cursuri de apă din localităţi din Ialomiţa şi Prahova, informează Administraţia Naţională „Apele Române”. Astfel, până la miezul nopţii este cod roşu de inundaţii unele sectoare ale râurilor Teleajen şi Prahova, care sunt doar parţial îndiguite. Deoarece lacul de acumulare de la barajul Paltinu este aproape plin, autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a acestuia. Dacă această variantă se va materializa, populaţia urmează să fie prevenită despre o eventuală viitură.
(Daniel Babun)
Duminică, 20 aprilie 2014, ora 8
În sudul ţării sunt zeci de localităţi inundate şi situaţia încă se mai poate agrava. Două râuri, Teleorman şi Vedea, sunt sub cod roşu de inundaţii până la ora 12, anunţă administraţia Apele Române. De asemenea, este cod portocaliu pe mai multe râuri din opt judeţe din sud până după-amiază la ora 18. Bazinele vizate sunt Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olţ Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău şi Putna din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu şi Prahova.
Situaţia cea mai gravă este în judeţul Olt, unde mai mulţi oameni au fost salvaţi de pompieri din calea viiturilor. Apa a pătruns în peste 500 de gospodării şi în câteva zeci de case. Aproape o mie de hectare de teren agricol şi păşuni, zeci de fântâni, podeţe sunt inundate.
În judeţul Teleorman sunt inundate circa 200 de gospodării şi peste 560 de hectare de teren arabil, păşuni, fâneţe şi pădure. 39 de săteni din comuna Beuca au fost evacuaţi.
Şi în judeţul Vâlcea, 16 oraşe şi comune sunt afectate de inundaţii, dar nu a fost necesară evaluarea populaţiei sau a animalelor. Probleme sunt şi în judeţul Argeş şi Dâmboviţa, unde pompierii au intervenit pentru evacuarea apei care a intrat în curţi.
Sursa foto: www.oltenianews.com