Inițiative publice de îmbunătățire a legislației electorale
Articol editat de Mirabela Afronie, 18 noiembrie 2014, 16:44
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susține inițiativele publice de îmbunătățire a legislației electorale și face apel la decidenții politici, societatea civilă și instituțiile mass-media pentru redeschiderea dialogului pe tema armonizării actelor normative în materie electorală și integrarea lor într-un Cod electoral.
Considerăm că este un moment prielnic pentru dezbaterea proiectului de Cod electoral, elaborat de AEP și înaintat Parlamentului încă din anul 2011. Una dintre propunerile proiectului de Cod electoral face referire la organizarea de secții de votare în afara granițelor României, la cererea unui număr de cel puțin 100 de alegători. Această măsură poate genera cadrul potrivit pentru ca fiecare alegător să-și poată exercita dreptul constituțional.
De aceea, Autoritatea Electorală Permanentă propune introducerea în circuitul legislativ a proiectului de Cod electoral, pentru dezbaterea și perfectarea acestuia. Precizăm că pentru o organizare optimă a alegerilor generale la termen, care vor avea loc în anul 2016, se impune adoptarea acestui proiect în anul 2015.
Codul electoral urmăreşte integrarea într-un act normativ unic a legislaţiei electorale însă nu prin simpla preluare a soluţiilor legislative din actele normative concentrate, ci prin examinarea şi prelucrarea acestora prin prisma cerinţelor sociale actuale şi de perspectivă, cu atingerea următoarelor obiective:
Uniformizarea soluţiilor legale disparate existente în legislaţia actuală, precum şi remedierea lacunelor legislative semnalate de practica electorală, dintre care amintim, cu titlu de exemplu, cele privind listele electorale;
Coroborarea regulilor, conceptelor şi instituţiilor juridice specifice diferitelor tipuri de scrutine;
Simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei electorale prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor;
Asigurarea stabilităţii procedurilor electorale şi indirect a predictibilităţii actului de administraţie electorală;
Implementarea procedurilor necesare pentru prevenirea fraudelor electorale.