Încep înscrierile pentru „RABLA pentru electrocasnice”. O noutate este acordarea de vouchere pentru laptopuri şi tablete
Astăzi încep înscrierile pentru programul „RABLA pentru electrocasnice”. Se pot obţine vouchere cuprinse între 200 şi 500 de lei, în funcţie de categoria obiectului care se doreşte înnoit, fără însă ca valoarea voucherului să depăşească jumătate din preţul aparatului nou, iar acesta trebuie să aibă un consum redus de energie.
Articol editat de Tibi Adam, 15 decembrie 2020, 08:34 / actualizat: 15 decembrie 2020, 12:31
La cumpărarea produsului trebuie predat unul similar, vechi, cu câteva excepţii, însă, ca, de exemplu, în cazul maşinilor de spălat vase, pentru care se poate preda orice fel de aparatură veche.
Persoanele fizice interesate să se înscrie în programul Rabla pentru Electrocasnice trebuie să intre în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul AFM şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/. Pe această platformă, clienţii vor primi un număr de înregistrare cu care se vor prezenta la vânzătorii acreditaţi în program.
Electrocasnicele vechi din casă pot fi predate la magazin, iar în schimbul acestora va puteţi cumpăra televizoare sau maşini de spalaţ aragazuri şi frigidere. După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul doriţ menţionează Ministerului Mediului.
Ce aparate puteți achiziționa
În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:
300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
400 de lei pentru aparate de aer condiţionaţ inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
500 de lei pentru laptopuri
300 de lei pentru tablete
Facturi mai mici la electricitate, unul dintre efectele Programului
Două sunt scopurile pentru acest program aflat la a treia ediţie: pe de o parte, pentru ca românii să recicleze, o condiţie obligatorie din partea UE. Iar, pe de altă parte, magazinele înregistrează, în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor.
Însă, pentru cetăţeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate. Spre exemplu, un frigider din clasa A+ realizează o economie de energie de până la 25% faţă de aparatele din clasa imediat următoare, clasa A, şi până la 40% faţă de clasa B.
Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficientă de a face economii substanţiale la facturi, iar un pas către reducerea cheltuielilor pentru utilităţi este renunţarea la vechile electrocasnice.