IMPORTANT dacă te pregăteşti să pleci în concediu. Vezi unde găseşti carburanţi ieftini
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 iulie 2016, 09:33
Românii care aleg să plece cu maşina în concediul de peste graniţe şi trec prin Bulgaria pot alimenta de aici, întrucât în ţara vecină se găseşte cea mai ieftină benzină şi a treia cea mai ieftină motorină din Uniunea Europeană. În Bulgaria, benzina s-a ieftinit cu 4,42% de la începutul anului, iar motorina – cu aproape 8%. Spre comparaţie, benzina s-a scumpit în ţara noastră cu 1,51% în acelaşi în terval de timp, iar la motorină se constată o majorare de 6,2% a preţului la pompă, potrivit datelor Comisiei Europene. Astfel, dacă în România benzina costa echivalentul a 1,093 euro pe litru pe 4 ianuarie, la raportarea făcută la 27 iunie, litrul avea un preţ de 1,11 euro. În Bulgaria, benzina costa echivalentul a 1,043 euro pe litru, iar acum a coborât sub pragul de un euro, respectiv 0,997 euro pe litru. România are a 22-a cea mai scumpă benzină din Uniunea Europeană, însă mai ieftină se găseşte la staţiile de alimentare din Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria, Polonia şi Bulgaria, adică aproape toate statele din regiune, chiar dacă scumpirile efectuate de benzinari în aceste ţări sunt mai mari decât la noi. Astfel, un litru de benzină costă acum 1,069 euro pe litru în Ungaria şi 1,003 euro în Polonia, ţări fără producţie internă proprie de ţiţei, aşa cum are România. În ţara noastră, întreaga cantitate de petrol a ţării este extrasă de către Petrom, companie controlată de către grupul OMV din Austria. Mai mult, deşi în ţara noastră benzina s-a scumpit de la începutul anului cu 1,51% – cea mai mică scumpire din UE – o serie de trei ţări au înregistrat chiar ieftiniri. Acestea sunt Malta (-3,03%), Marea Britanie (-3,3%) şi Bulgaria (-4,42%). La polul opus al clasamentului, cea mai scumpă benzină se găseşte în Olanda (1,521 euro pe litru), Italia (1,47 euro) şi Danemarca (1,461 euro), în vreme ce scumpirile cele mai mari pentru acest sortiment de carburant au fost consemnate în Belgia (+ 8,88%), Estonia (+8,27%) şi Letonia (+6,97%). De asemenea, românii care călătoresc în Grecia ar trebui să se pregătească de unele dintre cele mai piperate tarife la pompă din Europa, benzina costând 1,429 euro pe litru în această ţară.
Vecinii au motorină ieftină
Acelaşi fenomen se constată şi în cazul motorinei. În România preţul mediu al motorinei era la finele lunii iunie echivalentul de 1,101 euro pe litru, în creştere 6,2% faţă de începutul lunii ianuarie. În Bulgaria, însă, se constată un trend invers, motorina ieftinindu-se cu 7,92%, de la 1,054 euro pe litru la un nivel sub un euro, respectiv 0,971 euro pe litru. Dacă în cazul benzinei România era pe locul 22 din UE, în cazul motorinei stăm şi mai prost, adică pe locul al 17-lea în privinţa preţului. Ca de obicei în ultimii ani, toate statele din jurul nostru au motorină mai ieftină. Astfel, preţuri mai mici se regăsesc atât în Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia sau ţările baltice, dar chiar şi în ţări cu putere de cumpărare multe peste media Europei de Est, precum Austria, Spania sau Luxemburg.
Polonia, cel mai ieftin diesel din Europa
În Polonia se poate cumpăra, de altfel, cea mai ieftină motorină din întreaga Uniune Europeană, carburantul putând fi achiziţionat cu 0,945 euro pe litru, în timp ce în Luxemburg este chiar mai ieftină decât în Bulgaria, respectiv 0,951 euro pe litru faţă de 0,971 euro pe aceeaşi cantitate. În Spania, benzina s-a scumpit de la începutul anului cu 8,86%, însă preţul final este sub cel practicat în România, adică 1,047 euro. De asemenea, în Austria motorina s-a scumpit cu 7,6%, dar litrul de combustibil diesel este 1,043 euro, faţă de 1,101 euro în România. Grecia este doar cu puţin deasupra ţării noastre, un litru de motorină costând în Elada 1,112 euro, în urcare cu 7,34% faţă de luna ianuarie. Cea mai mare scumpire a motorinei din Uniunea Europeană, de 11,93%, a survenit în Franţa, urmată de o majorare de preţ de 11,49% în Belgia. În fine, cel mai mare preţ absolut la motorină, de 1,371 euro pe litru, este în Suedia. Aceasta este urmată de Marea Britanie (1,349 euro pe litru) şi de Italia (1,315 euro pe litru).
Cu ochii pe petrol
Preţul petrolului a crescut cu 80% de la minimul de 27 de dolari pe baril înregistrat în luna ianuarie, până la niveluri în jurul a 50 de dolari pe baril, însă în ultima săptămână s-a ieftinit din nou din cauza îngrijorărilor cauzate de referendumul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Creşterea preţului petrolului din prima jumătate de an a venit după ce incendiul din Canada şi atacurile militanţilor din Nigeria au scos din producţie mai multe zăcăminte. Săptămâna trecută, însă, producţia din Nigeria a fost reluată la câmpurile afectate, în vreme ce două mari companii petroliere din Libia au agreat să fuzioneze în cadrul formării unui guvern de uniune naţională, ceea ce va duce la creşterea producţiei şi a exporturilor. În acest moment, Libia produce în jur de 400.000 de barili pe zi, dar capacitatea sa reală este de 1,5 milioane de barili.
Sursa: adevarul.ro