Harta Salariilor. Bucureşti, Ilfov şi Sibiu conduc în top, însă în 15 alte judeţe puterea de cumpărare a scăzut faţă de 2009
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 august 2015, 09:33
Bucurestiul si Ilfovul sunt zonele din România cu cele mai mari salarii. Un angajat din Capitală câştigă în medie 570 de euro, dublu faţă de un salariat din Harghita, unde potrivit datelor INS, sunt cele mai mici salarii din România.
În 15 judete, puterea de cumpărare este la fel ca în 2009, pentru că preţurile au crescut mai mult ca salariile.
In Bucureşti salariul mediu net este de 2540 de lei. Este singurul loc din ţară unde indicatorul depăşeşte 500 de euro.
Nu-i de mirare dacă ne gândim că în Capitală îşi au sediul majoritatea companiilor multinaţionale. Inclusiv băncile, unul dintre domeniile cu cele mai mari salarii.
Pe locul II se află judeţul Ilfov, urmat de Sibiu , Cluj şi Timiş. Acestea sunt singurele judeţe unde salariile medii depăşesc media la nivel national de 1800 de lei. La polul opus, cele mai mici salarii sunt în Harghita, Suceava, Vaslui, Covasna şi Bistriţa Năsăud. Aici lefurile medii scad sub 300 de euro.
La nivel naţional din 2009 şi până în prezent salariile medii au crescut cu 32%, în timp ce preţurile s-au majorat cu 24%. Adică per total puterea de cumpărare a crescut. La fel şi nivelul de trai.
Cel mai mult au crescut salariile din Timiş, Mureş, Braşov, Bucureşti şi Teleorman. Cu aproximativ 40%. Sunt insă şi 15 judeţe în care din 2009 şi până în prezent măririle salariale au fost mai mici de 24%, nivelul cu care s-au majorat preţurile. Acestea sunt zonele unde puterea de cumpărare a scăzut faţă de începutul crizei. Cele mai recente date sunt din mai 2015, înainte de reducerea TVA-ului la alimente.
Este posibil ca numărul judeţelor în care puterea de cumpărare a scăzut să fie mult mai mic după publicarea datelor pe luna iunie.
Sursa şi foto: stirileprotv.ro