Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri măsuri de protecţie socială şi fiscal bugetare în contextul pandemiei de SARSCoV-2
Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri o serie de ordonanţe de urgenţă care vizează, printre altele, stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARSCoV-2, precum şi măsuri fiscal bugetare aşteptate să ajute angajatorii şi angajaţii din sectoarele afectate.
Articol editat de Valentina Adam, 18 martie 2020, 13:07
În şedinţa de guvern vor fi aprobate, prin hotărâre, Normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, în baza analizei realizată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-a stabilit un cost de ‘300 lei/persoană pentru 14 zile de carantinare’ constituit pe categorii de cheltuieli.
Astfel, ‘230 ron/zi/persoană’ reprezintă ‘cheltuielile cu cazarea care includ curăţenie, serviciile de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora’.
Totodată, ’70 ron/zi/persoană cost’ include următoarele cheltuieli: ‘cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi/persoană; cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – pijamale 2 buc/persoană şi papuci de unică folosinţă 2 perechi/persoană, pentru toată perioada de carantinare’.
Suma de 70 de ron/zi/persoană a rezultat în urma ‘consultării pieţei în mediu online’, se spune în nota de fundamentare.
‘Dacă cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/persoană, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea’, se mai spune în document.
Tot acolo se mai arată că ‘scenariul pentru care s-a realizat evaluarea a fost stabilit la un număr de 10.000 persoane aflate în carantină, perioada de carantinare a unei persoane fiind de 14 zile’.
Executivul va adopta în aceeaşi reuniune un proiect de hotărâre privind aplicarea prevederilor Legii 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.
Tot printr-o hotărâre, Guvernul va decide cu privire la acordarea de certificate de situaţie de urgenţă (CSU) de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2.