Greva generală din educaţie continuă
UPDATE
Articol editat de Alin Datcu, 31 mai 2023, 18:23 / actualizat: 31 mai 2023, 20:35
Greva generală din Educaţie continuă, propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ fiind respinsă de sindicalişti, au anunţat, miercuri seara, liderii federaţiilor sindicale din Educaţie.
***
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:
Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanţă de Urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Noua ofertă a Guvernului pentru profesori va fi prezentată membrilor de sindicat în regim de urgenţă, în aşa fel fel încât aceştia să se poată pronunţa dacă greva va continua sau se va încheia, au anunţat, miercuri, liderii sindicatelor din educaţie, la finalul discuţiilor de la Guvern.
‘Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută lunară de 1.000 lei pentru fiecare din categoria persoanelor didactice, 400 de lei pentru personalul nedidactic, de asemenea, o ordonanţa de urgenţă prin care să prindă acel principiu pe care noi l-am clamat în permanenţă, şi anume în noua grilă de salarizare profesorul debutant să aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu brut pe economie, iar prima tranşă pentru anul 2024 să fie de 40%. Aşa cum am spus şi premierului, acum mergem la oameni, îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul’, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Întrebat ce preconizează că vor răspunde sindicaliştii la noua propunere a Guvernului, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, Marius Nistor, a replicat: ‘Nu contează ce credem noi în momentul de faţă, contează ce vor crede colegii noştri. Atât comunicatul Guvernului, cât şi rezultatul discuţiilor de astăzi va fi adus la cunoştinţă în regim de urgenţă, astfel încât să se poată pronunţa’.
El a mai spus că ‘foarte curând’ se va afla dacă greva va fi suspendată sau va continua, iar Hăncescu l-a completat: ‘Mai sunt zile libere, mai este timp până săptămâna viitoare’.
În ceea ce priveşte susţinerea financiară a profesorilor, în cazul în care greva se prelungeşte, liderul FSLI a transmis că nu au intrat în asemenea discuţii cu reprezentanţii Guvernului.
‘Este clar că s-a renunţat la ideea de a se da prime, dar este vorba de majorări salariale care să fie prinse în grilă. De fapt, este o completare a Legii 153/2017’, a mai spus liderul FSLI.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Alma Mater’, Anton Hadăr, a subliniat că majorarea propusă de Guvern este egală pentru toată lumea, ‘ceea ce este de apreciat’, pentru că sunt oameni care au salarii mici şi dacă s-ar fi dat procentual s-ar fi luat sume mai mici. Practic, este un avans din ceea ce ar trebui să se acorde pe viitoarea lege unitară de salarizare, afirmă sindicaliştii.
‘Urmează prima dată să discutăm cu colegii noştri, vom discuta, le vom prezenta aceste măsuri pe care le propune Executivul în momentul de faţă şi în termenul cel mai scurt, în cursul acestei seri, vom putea avea o imagine clară din teritoriu’, a spus Marius Nistor, care a adăugat că varianta actuală propusă de Guvern este o variantă îmbunătăţită.
Potrivit sursei citate, Guvernul îşi doreşte în momentul de faţă să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât aceste creşteri să poată intra în vigoare cu 1 iunie.
‘Repet, ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri şi ei vor decide ca atare’, a punctat liderul Spiru Haret.
În ceea ce priveşte informaţia, potrivit căreia sindicaliştii au cerut iniţial o creştere a veniturilor de 60%, liderii sindicali au transmis că în această privinţă s-a creat o confuzie.
‘Să ne înţelegem, aici s-a creat o confuzie. Îmi amintesc foarte bine ceea ce noi am cerut: 60% a fost pe grila de salarizare, ca să nu amestecăm lucrurile. Cealaltă cerinţă a fost de 25% acum, în avans’, a concluzionat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Executivul a anunţat recent că va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în Legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024.
Măsurile incluse în ordonanţa de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023, precizează sursa citată.
Anunţul Guvernului a venit în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca au avut-o la Palatul Victoria, miercuri, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.
Totodată, pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
‘În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor’, se mai arată în comunicatul Guvernului. AGERPRES