Green Peace România: Aproape 100 de cazuri de tăieri ilegale de arbori pe zi au avut loc în cursul anului trecut
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 iulie 2016, 13:58
Reporter: Cum putem recunoaşte o tăiere ilegală? Cioatele nu au marca aplicată şi au fost acoperite cu pământ sau resturi de la exploatare, ori lipsa panoului informativ privind exploatarea forestieră amplasat la drumul de acces. Sunt doar două dintre instrucţiunile oferite de organizaţie. Ce trebuie să conţină o sesizare ne spune coordonatorul de campanie Greeanpeace România, Valentin Sălăgeanu.
Valentin Sălăgeanu: Ca sesizarea să fie luată în seamă, ca cel face să spună cine este. Altfel, conform legii, autoritatea nu este obligată să ia în seamă sesizarea. Dăăm cu cea mai mare exactitate locul unde am observat posibila neregulă, asta folosindu-ne de către, să zicem, coordonatele gps, dar şi de către alte elemente în lipsa, să zicem, a unui telefon performant sau unui aparat gps. Cum ar fi drumurile cele mai apropiate, râul din apropiere. Şi al treilea element extrem de important, imaginile, fie că sunt video, fie că sunt fotografii, este important să arătăm imagini celor care se pricep, silvicilor, ca ei să poată obţine o informaţie brută pe care să o interpreteze la rândul lor.
Reporter: Sesizările înregistrate pe platformă vor fi trimise spre ocoalele silvice care în gestiune pădurile respective şi către gărzile forestiere responsabile cu controlul la nivelul judeţului pe raza cărui s-a făcut constatarea.
Sursa: RADOR