Germania vrea să reducă drastic ajutoarele sociale pentru imigranţii din statele UE
Sursa: adevarul.ro
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 mai 2016, 19:32
Proiectul de lege elaborat de Ministerul Muncii de la Berlin prevede că imigranţii proveniţi din alte ţări ale comunităţii europene nu vor mai primi ajutoare sociale dacă nu se vor angaja. Potrivit iniţiativei, criticată de opoziţie, cetăţenii din blocul comunitar fără un loc de muncă nu vor putea obţine indemnizaţii decât după cinci ani de şedere în Germania.
Cei care vor fi excluşi de la ajutoarele sociale vor putea cere totuşi o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi destinată să acopere cheltuielile elementare. Oferirea unui ajutor în vederea întoarcerii în ţările de origine este de asemenea prevăzut. Pentru a intra în vigoare, aceste măsuri trebuie să fie adoptate de Consiliul de Miniştri şi votate de Parlament.
Acordarea unui ajutor în vederea întoarcerii în ţările de origine este de asemenea prevăzut.
Aceste măsuri, care trebuie să mai fie adoptate de Consiliul de miniştri şi validate de parlamentari, constituie ecoul revendicărilor premierului britanic David Cameron, în campanie împotriva ‘Brexit’-ului şi care vrea să reducă numărul de imigranţi intraeuropeni care vin în Marea Britanie.
Măsura, una controversată şi considerată discriminatorie în ceea ce priveşte principiul european al liberei circulaţii, îngrijorează ţările din Europa Centrală şi de Esţ ai căror cetăţeni sunt vizaţi.
Berlinul s-a opus multă vreme unei asemenea măsuri, înainte de a decide o schimbare în această privinţă, după ce Tribunalul federal pentru probleme sociale a deciş la sfârşitul lui 2015, ca orice cetăţean din UE, chiar şi unul fără loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după şase luni.
Această decizie a declanşat o dezbatere în Germania şi a suscitat îngrijorarea comunităţilor, care finanţează ajutoarele sociale şi se tem că ea ar putea atrage cetăţeni din ţări ale UE unde nivelul de trai este mult inferior celui din Germania, cum sunt România şi Bulgaria.
Andrea Nahles a propus modificarea legii în sensul înăspririi condiţiile pentru acordarea acestor ajutoare.
„Nu există uniune socială în Europa“, a mai notat Nahles. „Orice cetăţean român este binevenit. Însă dacă este vorba de a primi alocaţii sociale care nu se sprijină pe o muncă depusă, atunci eu sunt de părere că este acceptabil ca el (cetăţeanul român) să se întoarcă în ţara sa“, a subliniat ea.
Sursa: adevarul.ro